Мегалитен храм на 3 000 години, обслужващ култа към водата, открит в Перу

Изображение 1 от 4

  Екип от перуански археолози откри мегалитен храм на възраст 3 000 години, в който се изпълнявал култ към водата.

  Религиозният паметник е дълъг около 40 метра и е разположен върху изворите в долината на река Зана на 800 км от Лима, съвременната столица на Перу.

  Във вътрешността на храма учените открили олтар, който вероятно е бил използван за провеждане на ритуали за плодородие с вода от река Зана.

  Мегалитната структура е открита в археологическия обект Хуака Ел Торо в Ламбайеке, Перу от екип учени, оглавяван от Уолтър Алва - археологът открил гробницата на владетеля на Сипан през 1987.

  Храмът се отличава със запазени големи каменни блокове и дълго стълбище.

  Откритието е уникално, защото представлява единствената мегалитна архитектура в Ламбайеке.

  Храмът бил открит през октомври, но новините за това били умишлено забавени, за да се избегне риска от иманяри.

  Храмът е построен във време, в което водата била смятана за божествена и се използвала в редица ритуали и религиозни практики, твърдят изследователи.

  Те успели да определят, че храмът е служел за изпълнение на култ към водата, като анализирали позицията и вида на олтара.

  Олтарът съдържа отвори, подобни на тези открити в други храмове през същия период.

  Археолозите идентифицирали кръгла колона, при която били открити доказателства за водни седименти.

  Храмът гледа към планината. Мястото, според учените, е церемониално заради следите от огньове.

  В него най-вероятно са се провеждали ритуали за плодородие.

  Перуанският екип открил 21 гробници на мястото на храма, за които се предполага че датират от 1 500 г. пр.н.е до 292 година.

  Във вътрешността на гробниците се намирали парчета керамика и метални предмети, като ножове, поставени точно до гробовете.

  Според археолозите е възможно гробниците да са били използвани повторно на по-късен етап, тъй като 20 от гробовете принадлежали на по-късната инканска култура Чиму, датираща от около 1 000 – 1 470 година.

  Водещият археолог открил и гробницата на владетеля на Сипан през 1987. Сипан управлявал народа на Моче, а останките му били открити непокътнати в Северно Перу.

  През 2007 Алва откри и няколко стенописи на възраст 4 000 години в Перу. Те изобразяват елен, хванат в мрежа, и се смятат за най-старите открити до момента стенописи в Америките.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ще ви предложи възможности за постигане на цел, към която отдавна се стремите. Съсредоточете се в работата си, това ще ви спести неприятности. Усилията, които положите ще бъдат оценени, евентуалното ви бездействие също. Среща с партньори в бизнеса ще създаде условия за удачно влагане на пари, и което е по-важно, бързото им нарастване.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се запознаете отблизо с идеите на човек от вашите среди и заедно ще планирате общи действия. Други ще ги занимават лични, духовни или интимни преживявания. По-важното е, че ще има какво да ви зарадва. Денят е подходящ да подобрите отношенията си с някой, изразявал съмненията си във вас.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Многообещаващо начало на новата седмица. Имате реални шансове да постигнете онова, към което се стремите, затова действайте решително и ще успеете. Онези от вас, които все още не са открили любовта, днес ще постигнат много в тази посока. Спокойни и уверени сте и това е най-важната предпоставка за успеха ви.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благодарение на усърдието ви ще добиете повече яснота по интересуващ ви въпрос и това ще ускори действията ви, но вече освободени от съмнения и вредни мисли. Първите резултати ще повишат увереността в собствените ви сили, друго не би могло и да е, а разбирането, което срещате ще ви мотивира да продължавате.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отнасяйте се с повече търпение към обкръжението си и не давайте израз на обземащо ви раздразнение. Ще за твърдите постиженията си в областта, в която съсредоточавате най-много усилия. Не пренебрегвайте чувствата на онези, които ви обичат, покажете им уважението си и направете живота на всички ви по-добър. приемете подаръците, каквито и да са те.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В живота си вие навлизате в нов етап. Имате добри шансове за професионален напредък, опитайте се да използвате удачно покровителството на звездите. В личен план ще е добре, ако се отървете от съмненията си по отношение на вашия интимен партньор. В противен случай рискувате да влошите отношенията си.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Приемете предложението на партньорите си, това е най-доброто, което можете да направите за момента. Внимавайте, това е шанс, особено, ако сте попаднали на нещо отдавна желано. Издигане в кариерата и повишаване на възнаграждението ви. В интимен план ви предстоят приятни моменти.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от високите си амбиции, е добре да разчитате предимно на собствените си сили. Така няма да търсите вина в другите, ако не успеете във всичко. В личен план ви очаква положително развитие на връзка, която до сега ви е притеснявала. Тя може да се отнася и до отношенията ви с човек, комуто за нещо сте длъжници.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако се отнесете с повече внимание към мнението на другите, ще си създадете нови приятели и улесните изпълнението на задачите ви днес. Обемът информация, която поемате и натовареността ви се отразяват на емоционалното ви и физическото ви състояние, което ви прави раздразнителни и пречи на връзките ви.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интерес ще се включите в обща задача, изпълнението на която може скоро ще ви отегчи. Ще се почувствате обнадеждени от едно предложение, от вас зависи да го развиете в желаната посока. Пътуванията, на близко или далече ще са приятни и безаварийни. Изразете обичта си към някого и ще се радвате на взаимност.
  16 дек 2019
  Последни новини