Откриха как изчезнала великата Асирийска империя

Новоасирийската империя, простираща се от Иран до Египет - най-голямата империя на своето време, се разпаднала след повече от два века господство при падането на столицата ѝ Ниневия през 612 г. пр.н.е.

Въпреки изобилието от клинописна текстова документация и археологически разкопки и теренни проучвания, археолозите и историците не успяват да обяснят рязкото и окончателно разпадане на историческата империя.

Има многобройни теории за този колапс откак градът и нивата му са разкопани за първи път от археолозите преди 180 години. Но  как две малки армии - вавилонците на юг и мидийците на изток, успяват да превземат Ниневия и напълно да унищожат най-големия град в света тогава, без той никога да не се възроди, остава загадка.

Екип от изследователи, ръководени от Ашиш Синха, Калифорнийския държавен университет, Домингес Хилс, и използвайки архивни и археологически данни, предоставени от Харви Вайс, професор по близкоизточна археология и екологични проучвания в Йейл, успя за първи път да определи основната причина за колапса.

Проучвайки нови записи за валежите в района, екипът откри рязка 60-годишна мегасуша, което толкова отслабила асирийската държава, че Ниневия била превзета за три месеца и изоставена завинаги. Изследването е публикувано в Science Advances.

Асирия била аграрно общество, зависещо от сезонните валежи за земеделското земеделие. На юг вавилонците разчитали на поливното земеделие, така че техните ресурси, правителство и общество не са били засегнати от сушата, обяснява Вайс.

Екипът анализира сталагмити от пещерата Куна Ба в североизточен Ирак. Те откриват историята на климата по съотношенията на изотопа на кислорода и урана в инфилтриращата се вода, които се запазват в слоевете на сталагмитите. Кислородът в дъждовната вода е в две основни разновидности - тежък и лек. Съотношението между тежкия и лекия изотопи на кислорода са изключително чувствителни към промени във валежите и температурата. С течение на времето уранът, попаднал в сталагмитите, се превръща в торий, което позволява на учените да датират отлаганията.

Вайс и изследователският екип синхронизират тези находки с археологически и клинописни записи и успяват да документират първите палеоклиматични доказателства за мегасуша, засегнала центъра на Асирия в момента на разпадането на империята, когато нахлуват по-малко засегнатите от сушата съседи. Изследванията на екипа разкриват също, че тази мегасуша настъпила след период на валежи, който способствал за растежа и разрастването на Асирийската империя дотогава.

„Сега имаме историческата и екологичната динамика между севера и юга и между подхранвано от дъжд селско стопанство и поливното селско стопанство, чрез която можем да разберем историческия процес, как вавилонците са успели да победят асирийците“, казва Вайс и допълва, че тоталния крах на Асирия все още се описва от историците като "майката на всички катастрофи".

По данни от археологията и историята на региона Вайс успява да установи, че мегасушата съвпада по време с прекратяването от Асирия на военните кампании на далечни разстояния и изграждането на напоителни канали, подобно на южните ѝ съседи, но ограничени в обхват. Други текстове отбелязват, че асирийците се притесняват за своите далечни съюзи, като същевременно се страхуват от вътрешни интриги, отбелязва Вайс.

„Тези общества претърпели климатични промени, които били с такава величина, че просто не могли да се адаптират към тях“, добавя Вайс.

Ashish Sinha et al, Role of climate in the rise and fall of the Neo-Assyrian Empire, Science Advances (2019). DOI: 10.1126/sciadv.aax6656

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
12 юли 2020
Последни новини