Откриха как изчезнала великата Асирийска империя

Новоасирийската империя, простираща се от Иран до Египет - най-голямата империя на своето време, се разпаднала след повече от два века господство при падането на столицата ѝ Ниневия през 612 г. пр.н.е.

Въпреки изобилието от клинописна текстова документация и археологически разкопки и теренни проучвания, археолозите и историците не успяват да обяснят рязкото и окончателно разпадане на историческата империя.

Има многобройни теории за този колапс откак градът и нивата му са разкопани за първи път от археолозите преди 180 години. Но  как две малки армии - вавилонците на юг и мидийците на изток, успяват да превземат Ниневия и напълно да унищожат най-големия град в света тогава, без той никога да не се възроди, остава загадка.

Екип от изследователи, ръководени от Ашиш Синха, Калифорнийския държавен университет, Домингес Хилс, и използвайки архивни и археологически данни, предоставени от Харви Вайс, професор по близкоизточна археология и екологични проучвания в Йейл, успя за първи път да определи основната причина за колапса.

Проучвайки нови записи за валежите в района, екипът откри рязка 60-годишна мегасуша, което толкова отслабила асирийската държава, че Ниневия била превзета за три месеца и изоставена завинаги. Изследването е публикувано в Science Advances.

Асирия била аграрно общество, зависещо от сезонните валежи за земеделското земеделие. На юг вавилонците разчитали на поливното земеделие, така че техните ресурси, правителство и общество не са били засегнати от сушата, обяснява Вайс.

Екипът анализира сталагмити от пещерата Куна Ба в североизточен Ирак. Те откриват историята на климата по съотношенията на изотопа на кислорода и урана в инфилтриращата се вода, които се запазват в слоевете на сталагмитите. Кислородът в дъждовната вода е в две основни разновидности - тежък и лек. Съотношението между тежкия и лекия изотопи на кислорода са изключително чувствителни към промени във валежите и температурата. С течение на времето уранът, попаднал в сталагмитите, се превръща в торий, което позволява на учените да датират отлаганията.

Вайс и изследователският екип синхронизират тези находки с археологически и клинописни записи и успяват да документират първите палеоклиматични доказателства за мегасуша, засегнала центъра на Асирия в момента на разпадането на империята, когато нахлуват по-малко засегнатите от сушата съседи. Изследванията на екипа разкриват също, че тази мегасуша настъпила след период на валежи, който способствал за растежа и разрастването на Асирийската империя дотогава.

„Сега имаме историческата и екологичната динамика между севера и юга и между подхранвано от дъжд селско стопанство и поливното селско стопанство, чрез която можем да разберем историческия процес, как вавилонците са успели да победят асирийците“, казва Вайс и допълва, че тоталния крах на Асирия все още се описва от историците като "майката на всички катастрофи".

По данни от археологията и историята на региона Вайс успява да установи, че мегасушата съвпада по време с прекратяването от Асирия на военните кампании на далечни разстояния и изграждането на напоителни канали, подобно на южните ѝ съседи, но ограничени в обхват. Други текстове отбелязват, че асирийците се притесняват за своите далечни съюзи, като същевременно се страхуват от вътрешни интриги, отбелязва Вайс.

„Тези общества претърпели климатични промени, които били с такава величина, че просто не могли да се адаптират към тях“, добавя Вайс.

Ashish Sinha et al, Role of climate in the rise and fall of the Neo-Assyrian Empire, Science Advances (2019). DOI: 10.1126/sciadv.aax6656

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
09 дек 2019
Последни новини