Къде изчезват грайферите на износените гуми?

Грайферът на гумата е износен, необходими са нови гуми. Ежедневие за много шофьори. Но къде "изчезват" тези изгубени сантиметри от гумите? Под формата на микрочастици гума те се оказват главно в почвата и водата и в малка степен във въздуха. И количеството на тези частици в нашата околна среда не е никак малко, изчислиха изследователи от Empa.

Всички говорят за микропластмаса. Но количеството на пластмасовите микрочастици в околната среда е малко в сравнение с друг полимер, който замърсява нашия въздух и вода, и следователно нашия организъм - микрокаучукът. Това са най-фините частици от износването на гумите, които навлизат в почвата и въздуха от пътната настилка или се отделят от изкуствената трева.

Изследователите на Empa сега са изчислили, че през последните 30 години, от 1988 до 2018 г., около 200 000 тона микрокаучук са се натрупали в околната среда в Швейцария. Това е впечатляваща маса, която често се пренебрегва в дискусиите за микропластмасата.

Изследователите Бернд Новак и колегите му от лабораторията „Технология и общество“ на Empa определят гумите за автомобили и камиони като основен източник на микрокаучук.

„Определихме количествено износването на гумите, но и отделяните от изкуствени зелени площи като изкуствена трева“, казва Новак. Те обаче играят малка роля, тъй като само три процента от отделените каучукови частици идват от каучуков гранулат от изкуствени зелени площи. Износването на гумите е отговорно за останалите 97 процента.

От частиците, изпуснати в околната среда, почти три четвърти остават от лявата и дясната страна на пътя в първите пет метра, 5 процента в останалите почви и почти 20 процента във водни тела.

Екипът базира своите изчисления на данни за вноса и износа на гуми и след това моделира поведението на гумата на пътя и в пътните отпадъчни води. От 2000 г. насам насоките за рециклиране на вода и предотвратяване на замърсяването на почвата са значително затегнати. Чрез мерки като изграждането на пречиствателни станции за пътни отпадъчни води (SABA) част от микрочастиците вече може да бъде отстранена от водата.

Ниско въздействие върху хората
Част от микрокаучука се транспортира първо по въздух през първите пет метра отляво и отдясно на пътя, отлага се и частично се връща. Кристоф Хюглин от лабораторията „Замърсяване на въздуха / екологични технологии“ на Empa обаче оценява въздействието върху хората на ниско ниво, както показва проучване от 2009 г. „Пропорцията на износването на гумите във вдишания фин прах също е в ниския едноцифрен процент в места, близки до трафика“, казва Хюглин.

Изследователите обаче подчертават, че микропластмасата и микрокаучукът не са едно и също. „Това са различни частици, които трудно могат да се сравняват една с друга“, казва Новак.

И има и огромни разлики в количеството: Според изчисленията на Новак, само 7 процента от микрочастиците на полимерна основа, пуснати в околната среда, са направени от пластмаса, докато 93 процента са от абразива на гумите. „Количеството на микрокаучука в околната среда е огромно и следователно изключително актуално“, казва Новак.

Ramona Sieber et al. Dynamic probabilistic material flow analysis of rubber release from tires into the environment, >Environmental Pollution> (2019). DOI: 10.1016/j.envpol.2019.113573

Hugo A.C. Denier van der Gon et al. The Policy Relevance of Wear Emissions from Road Transport, Now and in the Future—An International Workshop Report and Consensus Statement, Journal of the Air & Waste Management Association (2012). DOI: 10.1080/10962247.2012.74105

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
12 юли 2020
Последни новини