Къде изчезват грайферите на износените гуми?

Грайферът на гумата е износен, необходими са нови гуми. Ежедневие за много шофьори. Но къде "изчезват" тези изгубени сантиметри от гумите? Под формата на микрочастици гума те се оказват главно в почвата и водата и в малка степен във въздуха. И количеството на тези частици в нашата околна среда не е никак малко, изчислиха изследователи от Empa.

Всички говорят за микропластмаса. Но количеството на пластмасовите микрочастици в околната среда е малко в сравнение с друг полимер, който замърсява нашия въздух и вода, и следователно нашия организъм - микрокаучукът. Това са най-фините частици от износването на гумите, които навлизат в почвата и въздуха от пътната настилка или се отделят от изкуствената трева.

Изследователите на Empa сега са изчислили, че през последните 30 години, от 1988 до 2018 г., около 200 000 тона микрокаучук са се натрупали в околната среда в Швейцария. Това е впечатляваща маса, която често се пренебрегва в дискусиите за микропластмасата.

Изследователите Бернд Новак и колегите му от лабораторията „Технология и общество“ на Empa определят гумите за автомобили и камиони като основен източник на микрокаучук.

„Определихме количествено износването на гумите, но и отделяните от изкуствени зелени площи като изкуствена трева“, казва Новак. Те обаче играят малка роля, тъй като само три процента от отделените каучукови частици идват от каучуков гранулат от изкуствени зелени площи. Износването на гумите е отговорно за останалите 97 процента.

От частиците, изпуснати в околната среда, почти три четвърти остават от лявата и дясната страна на пътя в първите пет метра, 5 процента в останалите почви и почти 20 процента във водни тела.

Екипът базира своите изчисления на данни за вноса и износа на гуми и след това моделира поведението на гумата на пътя и в пътните отпадъчни води. От 2000 г. насам насоките за рециклиране на вода и предотвратяване на замърсяването на почвата са значително затегнати. Чрез мерки като изграждането на пречиствателни станции за пътни отпадъчни води (SABA) част от микрочастиците вече може да бъде отстранена от водата.

Ниско въздействие върху хората
Част от микрокаучука се транспортира първо по въздух през първите пет метра отляво и отдясно на пътя, отлага се и частично се връща. Кристоф Хюглин от лабораторията „Замърсяване на въздуха / екологични технологии“ на Empa обаче оценява въздействието върху хората на ниско ниво, както показва проучване от 2009 г. „Пропорцията на износването на гумите във вдишания фин прах също е в ниския едноцифрен процент в места, близки до трафика“, казва Хюглин.

Изследователите обаче подчертават, че микропластмасата и микрокаучукът не са едно и също. „Това са различни частици, които трудно могат да се сравняват една с друга“, казва Новак.

И има и огромни разлики в количеството: Според изчисленията на Новак, само 7 процента от микрочастиците на полимерна основа, пуснати в околната среда, са направени от пластмаса, докато 93 процента са от абразива на гумите. „Количеството на микрокаучука в околната среда е огромно и следователно изключително актуално“, казва Новак.

Ramona Sieber et al. Dynamic probabilistic material flow analysis of rubber release from tires into the environment, >Environmental Pollution> (2019). DOI: 10.1016/j.envpol.2019.113573

Hugo A.C. Denier van der Gon et al. The Policy Relevance of Wear Emissions from Road Transport, Now and in the Future—An International Workshop Report and Consensus Statement, Journal of the Air & Waste Management Association (2012). DOI: 10.1080/10962247.2012.74105

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
09 дек 2019
Последни новини