Демократична България-Обединение: Администрацията с поглед към инвеститорите в малките населени места за развитието им

    Дребният бизнес може да изиграе ключова роля за спирането на обезлюдяването на малките населени места и подема в развитието им. За това е категоричен кандидатът за кмет и втори в съветническата листа на Коалиция "Демократична България – Обединение" Драгомир Андонов.

    За да чуе от първо лице проблемите на хората, за да се запознае с възможностите пред работодателите и нуждата им от подкрепа, и с визия за разработване на пространството на бившото летище, той посети днес село Узунджово.

    В обхода участваха и още трима от кандидат-съветниците на "Демократична България – Обединение", която в предстоящите мустни избори ще участва с бюлетината № 66- Таня Иванова, Антони Пашов и Тодор Топалов.

    Пред екипа кандидати за бъдещата администрация на Хасково начална учителка от местното училище в Узунджово посочи, че в школото нямат проблеми с базата, но дворът е за ремонт. “Игрището е в окаяно състояние и няма средства за ремонта му. Местните деца обичат да играят в училищният двор и това е пространство, което е добре да се облагороди.“

    Иначе хората от Узунджово отбелязаха, че животът им на село е спокоен. Битовата престъпност не е сериозна, но пък улиците са доста разбити. Чистотата в селото също не е на ниво. Има какво да се желае и по почистването на контейнерите за смет, които сега се „вдигат“само веднъж в седмицата. Като друг основен проблем узунджовци набелязаха занижения контрол по повод честата поява на незаконни сметища около населеното им място.

    „Голямата община, общинският център трябва да обърне поглед към по-малките населени места на своята територия и да търси възможности за спирането на процесите за обезлюдяването им. А една от предпоставките за това е добрата образователна среда и подобряване на инфраструктурата, населеното място да бъде уютно за хората, които живеят в него“, отбеляза кандидатът за кмет Драгомир Андонов.

    Според него истинското бъдеще за развитие на местната икономика не само в малките населени места, а въобще, е в малките инвеститори. „Точно малкият и среденият бизнес движат реално икономиката, особено в райони като нашия. Те са гръбнакът за развитие тук.“, отбеляза кандидатът за кмет при срещата си със собствениците на фирми, които развиват бизнеса си на територията на Узунджово. Подобряване на инфраструктурата в селото също е припозната от тях, като приоритетен проблем за решаване.

    „Факт е процесът на обезлюдяването на селата- младите тръгват към градовете, за да учат и повече не се връщат. Затова, ако влезем в местната администрация, ще работим усилено за привличане на инвеститори, които да осигурят нови работни места. Това със сигурност може да окаже благодатно влияние върху обратния процес- връщане на младите и възможност те да се развиват в родните си места. Освен това обаче, местната администрация трябва да е в подкрепа и на сега съществуващите бизнес модели в селата. Подкрепата може да дойде през съдействие за по-бързото придвижване на различните регулаторни режими, през които фирмите минават. “, коментира визията си за бъдещо управление Драгомир Андонов.

    „Знам, че в много от хасковските села има цехове и дърводелски фабрики, в Узунджово има няколко сериозни фирми например. Аз смятам, че трябва да се обърне сериозно внимание точно към тези хора, защото да чакаме да дойде някоя голяма мултифункционална компания, която да раздвижи местната икономика, а през това време да стоим със скръстени ръце, ще е като в рефрена „може би, но някой ден...“ Затова категорично: общинската администрация трябва да е с обърнато лице към дребния и средния бизнес.“

    Но все пак, когато става въпрос за възможност за привличане на голям инвеститор в общината, според Коалиция "Демократична България – Обединение" бившото летище край Узунджово дава прекрасни възможности.

    „На мястото има три имота с обща площ от 3 хил.декара. Вариантите за големи инвестиции тук са много заради съществуващите компоненти: отлична шосейна и ж.п.свързаност, близост до два общински центъра -Харманли и Димитровград и до областния център Хасково, близост до АМ „Марица“, както и до границите с Гърция и Турция. В момента ни конкурират за карго летище Крумово, край Пловдив и летище Безмер до Ямбол. Само нашето пустее. А пистата му е с над метър дебелина на бетона.“, коментира Драгомир Андонов пред входа на пустеещото с години летище край Узунджово.

    Купуването и продаването на гласове са престъпления!

    Източник: Haskovo.NET
    Последни новини