Катя Панева: Аз обичам моя град и хората в него!

Изображение 1 от 29

    Коалиция „Демократична България – обединение“ представи приоритетите и акцентите на своята предизборна кампания за управлението на Димитровград.

    В пълна зала, вижданията си за бъдещето на Димитровград и насоките, в които трябва да се развива градът, представиха кандидатът за кмет на Димитровград, Катя Панева и кандидатите за общински съветници от коалиция „Демократична България – обединение“ на среща, която се състоя на 3 октомври.

    „Обичам моя град и хората в него. Знам, че можем да направим Димитровград много по-красив, привлекателен, сигурен и уютен. Според мен той може да осигури една прекрасна среда за създаване на семейство и отглеждане на деца. Деца, които тук могат да изградят здрави основи на своето успешно бъдеще. "  С тези думи Панева започна представянето на приоритетите и акцентите от управленската си програма.

    „Наследили сме чудесно замислена градска среда, но за да стане тя още по-привлекателна, е нужна адекватна политика – за общинските институции, детски градини и училища, за културното ни наследство и прекрасните ни паркове, за развитие на бизнеса и на всички дейности и услуги в сферата предприемачеството“.

    „По време на избори представители на статуквото ни чертаят страшни картини и се опитват да ни внушат, че ако не ги изберем, като наши спасители, светът ще свърши, бизнесът ще фалира, хората ще останат без работа, без медицински или социални грижи! Аз не виждам живота ни в толкова крайни черни краски. И не смятам, че имаме нужда от спасители! Имаме нужда само от дейни и реалистични политици, които освен да предлагат добри програми, имат силата и волята да ги осъществяват“, подчерта в изказването си Панева.

    Визията за развитие, която кандидатите на „Демократична България – обединение“ представиха, е насочена към развитие на потенциала на община Димитровград, повишаване на неговата привлекателност и конкурентоспособност, осигуряване на по-добро качество на живот, достъп до основни услуги и тяхното разширяване.

    В сферата на здравеопазването и социалните дейности, Катя Панева обоснова необходимостта от план за подобряване на здравната инфраструктура с ясна визия; привличане на млади лекари чрез акредитация; подобряване на качеството на живота на хората в нужда във всички населени места в общината, чрез разширяване на услугите на общинските социални центрове – социален патронаж, медицински център, болница, и др. ; създаване на условия за социално включване и за по-активен живот на хората с увреждания, възрастни и самотни хора.

    Панева се застъпва за запазването и развитието на общинския фонд „Ин витро“, за създаването на който тя бе инициаторът през 2012 г. и до момента е негов председател. Да бъде създаден дежурен стоматологичен кабинет в болницата, да се осигури възможност за денонощно закупуване на лекарства. „Денонощните аптеки в България са едва 30 или под 1% от общо 3600. Министерството на здравеопазването предлага мащабни промени в Закона за лекарствените продукти и със създаването на Националната аптечна карта, ще могат да се създадат денонощни графици за аптеките, които да обслужват нуждаещите се от лекарства вечерно време, със съдействие на Общината и Съюза на фармацевтите“, обясни тя.

    По отношение на детските градини, ясли и училища, от коалицията изтъкнаха нуждата от подобряване качеството и засилване контрола от страна на общината и родителското настоятелство по отношение на храненето; съдействие на общината за откриване на допълнителни дейности в детските градини със засилване на чуждоезиковото обучение и спорта, със съдействие на преподавателите и спортните клубове; създаване на групи в детските градини за почасова грижа за деца.

    В сферата на културата, кандидатът за кмет на „Демократична България“ заяви, че е нужно преосмислянето на цялостната дейност на общинския театър и отварянето му за повече публика и прояви. Популяризирането на постановки, актьори, създаването на младежка трупи, детски спектакли, конкурси, са част от нещата, които димитровградският театър може да развива успешно, подчерта Катя Панева.    

    По думите ѝ, организирането на медийни кампании за популяризиране на културното ни наследство, чрез подкрепа на Историческия музей, Градската библиотека, Дом-музей „Пеньо Пенев“, художествената галерия „Петко Чурчулиев“, е важно както за димитровградчани, така и за гостите на града. Организирането на посещения на ученици през учебно време в културните центрове с транспорт, осигурен от общината, е задължителна стъпка към опазване на наследството ни и към самочувствието да сме димитровградачни“, коментира Панева. Според нея, по селата трябва да се работи за превръщането на читалища и библиотеки в съвременни информационни и културни институции, които да организират безплатни курсове за жители по селата и да им съдействат чрез услуги др.

    След встъпителните си думи, Катя Панева представи всеки съветник от листата, на която е водач, като даде думата всеки да представи темите, по които има визия и се чувства компетентен, за това което ще отстоява и се бори в следващия общински съвет на Димитровград.

    Втори в листата на коалиция „Демократична България – обединение“ е инж. Иван Ванчев, който е управител на застрахователен офис и участник при разработването и реализацията на множество проекти, свързани с опазване на природата – екопътеки, възстановяване на паркове и други. Ванчев заяви, че един от основните му приоритети като общински съветник, ще бъде осигуряването и опазване на обществения ред в града и общината, в полза и интерес на всички граждани. Ванчев смята, че общината им добри правила за обществения ред, но проблема е, че няма контрол за ненарушаването, а осигуряването му би била една негова основна цел. Ванчев ще се застъпи и за една непопулярна мярка и тя е „паякът“ да работи, като отчита много по-добри резултати в контролирането на неправилно паркиралите автомобили в града. Ако ефективността на неговата работа се повиши, това ще повиши приходите в хазната на града и ще осигури повече средства за звената, които имат нужда от тях, като малките населени места примерно, коментира Ванчев.

    Трети в листата на коалицията е Иван Стойчев, който е магистър по химия от Пловдивския университет и развива малък бизнес в града. Една от основните цели на Стойчев в следващия парламент ще бъде да провокира гражданите на общината да бъдат по-активни и да участват в обществените дебати по актуалните теми. Друга цел на Стойчев е да улесни максимално ползването на административните услиги, които се предлагат от Общината, чрез предоставяне на online достъп до всички услуги, от които жителите имат нужда.

    Четвъртият в листата на коалиция „Демократична България – обединение“ е инж. Ангел Ангелов, който е инженер-дизайнер, а образованието си е защитил Брауншвайг, Германия. Темата, за която ще работи е алтернативен туризъм в общината, като могат да се създадат велоалеи и еко-пътеки, да се отведат хората до множеството места в малките населени места, където има запазени архитектурни ценности.

    Пети в листата е Васил Василев, той е икономист и работи в сферата на услугите. Приоритетът на Василев ще е подобряването на ифраструктурата на селските райони, с цел те да се превърнат в европейски изглеждащи села. Запазване на местния фолклор, чрез създаване на повече фестивали, които да поддържат българския дух. Той ще се застъпи за по-балансирано разпределение на средствата между център, квартали и села.

    Шести в кандидат-листата е Димитър Иванов, който е финансист и работи в логистична компания, оказваща логистична и техническа поддръжка на редица малки и средни предприятия от леката промишленост. Той ще се застъпи за по-добра комуникация на бизнеса с общинските структури, Общината да подпомага и да работи за подобряване на бизнес-средата в града, като може да се участва в бизнес-форуми и изложения, където да организира щандове и да представя малки и средни фирми от региона. Общината да бъде пряк участник в популяризирането на бизнеса, като представя на вски заинтересован, информация за местните фирми, които биха му помогнали.

    Седмият е Антон Иванов, който 20 години е директор на ОУ „Васил Левски“ в града. Неговата кауза е образованието. „Аз вярвам, че като общински съветник, ще отстоявам за устойчивост на промените, свързани с образованието, за по-добра финансова и ресурсна подкрепа, за съдбата на училищата в променящия се живот и за бъдещето на младото поколение димитровградчани. "

    На осмо място е д-р Елена Киферова, която работи в общинската болница и в центъра за спешна медицинска помощ. „Кандидатирам се за общински съветник, защото мога да помогна да се подобри медицинското обслужване в града както и материалната база“. Д-р Киферова има  основни зачачи, които иска да осъществи и те са осигуряване на дежурни лаборанти в болничната лаборатория и ренген, за да може да бъде помогнато на пациентите щом дойдат, било то в бърза помощ или неотложния кабинет, а не да бъдат препращани в Хасково, защото тук не можем да пуснем изследвания или ренгенова снимка. Киферова ще се застъпи за изграждането на социален дом за възръстни хора, а не само за такива с деменция, за да може да се помогне на най-страите хора, които нямат подкрепа от близките си и живеят в ужасни условия.

    Следваща в листата е Росица Пенева, която е счетоводител в семейната счетоводна къща.  Тя иска да работи за подобряването на инфраструктурата по селата, която в момента е в отчайващо състояние. Смята да участва в комисията по Икономическа политика и бюджет, чрез която ще предложи да бъде направена ревизия на всички сделки с общински активи. Пенева иска да бъде направен електронен дневник на всички общински съветници, в който да се вижда каква е дейността им през мандата им.

    Десети е д-р Стефан Аврамов, който е ветеринарен лекар и работи в областта на екологията.

    11. Асен Самуилов – бакалавър по педагогика на физическото възпитание. Работи като възпитател в КСУ „Олга Скобелева“ в Пловдив.

    12. Д-р Виолета Божанова  – доктор по Селекция на културните растения и професор в Института по полски култури в Чирпан.

    13. Боряна Пенева  – специалист  по счетоводство и контрол. От 26 години работи като главен счетоводител, а в момента ръководи счетоводния отдел в МБАЛ „Света Екатерина“ Димитровград. Тя е в управителния съвет на сдружението на Общинските болници.

    14. Живко Николов – Завършил Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов, специалност „Счетоводство и контрол“

    15. Камен Виденов – юрист, работи в сферата на частния бизнес.

    16. Атанас Тенчев  – Завършил е университета във Велико Търново, специалност „Маркетинг“. Работи в частния сектор.

    Панева е убедена, че в листата са подбрани правилните хора, с които с целенасочени действия и стъпки ще работят за решаване на проблемите в общината.

    „В тази листа сме се събрали хора – експерти в своята сфера, хора – независими, които не се страхуват да заявят позицията си. Хора, които не само виждат проблема, но започват да го решават. Екип, изграден от личности! Вярваме, че заслужаваме вашето доверие! На 27 октомври – гласувайте! Изберете отличниците – номер 66 в бюлетината!”

    КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Последни новини