Заваляха глоби от ЦИК срещу медии за нарушения в изборния ден

18 решения за налагане на глоби на медии заради нарушения в деня на изборите е взела Централната избирателна комисия от 27 октомври досега.

Част от тях са за обявяване на резултати в деня на вота, други - за агитация. Наказание има и за публикуване на резултати от социологическо проучване без информация за възложителя и за източниците на финансирането му. Във всички тези случаи е нарушен Изборният кодекс.

6 от решенията са срещу pik.bg, пет - срещу "24 часа", три - срещу blitz.bg, по една - срещу standartnews.com, dir.bg, epicenter.bg и онлайн изданието "60-тият град" - гр. Нови пазар.

Случаите са разгледани от ЦИК след подадени сигнали.

Издаването на актовете и определянето на размера на глобите тепърва предстоят.

Случаите

"60-ият град" нарушил забраната за предизборна агитация 24 часа преди вота. И в деня за размисъл, и в деня на вота имало такава. На 27 октомври на първа и на четвърта страница били публикувани името на кандидата за кмет от "БСП за България" Георги Сашев, неговата снимка и зачертан с кръстче номер 56 в бюлетината. Отдолу пишело „Георги Сашев: Бъдете с нас в това състезание, което ще определи общото ни бъдеще“. В деня за размисъл същото можело да се прочете на четвъртата страница от онлайн изданието, става ясно от решението на ЦИК.

Глобите за pik.bg са заради публикуване на резултати от социологически проучвания за вота в изборния ден - и в сайта, и във Фейсбук.

ЦИК била сезирана относно публикувани във Фейсбук снимки на кандидатите за кмет Йорданка Фандъкова и Мая Манолова с надпис под тях: "ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Мая Манолова диша праха на Фандъкова – изостава с 4%! ГЕРБ мачка БСП на вота з...“.

Другите глоби за ПИК са заради публикуването на предварителни резултати за гласуването за кмет в София на сайта pik.bg към 11 ч., към 14 ч., към 15 ч. и в 17 ч., за огласяване на резултати за Пловдив и Варна.

Актовете срещу standartnews.com, blitz.bg, epicenter.bg, "24 часа" и dir.bg също са за публикуване на предварителни резултати от социологически проучвания за гласуването за кмет в София в деня на вота.

Срещу "24 часа" е издаден такъв и заради публикувано на 23.10. платено социологическо проучване за кметските избори Шумен, без в материала да е посочена информация за възложителя на проучването и източниците на финансирането му. С това е бил нарушен чл. 205, ал. 1 от Изборния кодекс.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини