SETI започва да търси лазерни сигнали от извънземен разум

Когато било изобретено радиото, хората предположили, че чрез него могат да комуникират и други, извънзенми цивилизации. Но сега нашата цивилизация започва да комуникира с лазери. След десетилетия мълчаливо слушане на радиосигнали от звездите, чудейки се дали сме сами във Вселената, сега астрономите започват да гледат Космоса за други признаци на извънземна технология - лазерни лъчи.

Breakthrough Listen, най-обширната програма за търсене на извънземен разум (SETI) в историята, обяви, че нейният екип ще започне да търси нови признаци на извънземна технология, като използва системата VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс Уипъл“ в Амадо, Аризона.

"Когато става въпрос за интелигентен живот извън Земята, ние не знаем къде съществува или как комуникира", казва в изявление Юрий Милнър, физик по ядрени частици, милиардер и основател на Breakthrough Listen. "Така че нашата философия е да търсим на колкото се може повече места и по възможно най-много начини. VERITAS разширява обхвата си на наблюдение още повече."

Използвайки VERITAS, астрономите ще започнат да сканират нощното небе за наносекундни проблясъци светлина от близките звезди. Подобно на фар в Космоса, тези кратки импулси оптична светлина биха затъмнили всички близки звезди и биха могли да са индикация за извънземна комуникация.

"С добавянето на VERITAS, ние ставаме чувствителни към важен нов клас сигнали - бързите оптични импулси", казва в изявление Андрю Симион, директор на изследователския център SETI в Бъркли. "Оптичната комуникация вече се използва от НАСА за предаване на изображения с висока разделителна способност до Земята от Луната, така че има причина да се смята, че напреднала цивилизация може да използва версия на тази технология за междузвездна комуникация."

VERITAS търсеше такива лазерни импулси от мистериозно затъмняващата се звезда на Таби, след като някои спекулираха, че около нея може да има извънземна мегаструктура, която да причини странно затъмняване. Ако най-мощните лазери на Земята бяха използвани от района на звездата на Таби и насочени в нашата посока, VERITAS би могъл да ги открие.

От 1 милион звезди в списъка с цели на Breakthrough Listen, повечето от тях са 10 до 100 пъти по-близки до Земята от звездата на Таби, което означава, че могат да бъдат открити дори по-слаби лазерни проблясъци от интелигентни извънземни.

Масивът от четири оптични 12-метрови телескопа на VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс“ в Амадо, Аризона традиционно се използва за откриване на гама лъчи - високоенергийно лъчение, излъчвано от екстремни космически обекти като експлодиращи звезди и дори черни дупки, в нощното небе. Когато гама лъчите ударят земната атмосфера, те произвеждат много слаби сини светкавици, наречени радиация на Черенков, защото частиците пътуват по-бързо от светлината през въздуха. Способността на VERITAS да открие и определи източника на тези краткотрайни сини светкавици го направи идеалният кандидат за търсене на лазерни лъчи от далечни звезди и галактики.

"Впечатляващо е колко подходящи са телескопите VERITAS за този проект, тъй като те са построени само с цел изучаване на много високоенергийни гама лъчи", казва в изявление Дейвид Уилямс, член на сътрудничеството в VERITAS и професор по физика в Калифорнийския университет Санта Крус.

Инициативата Breakthrough Listen е 10-годишен проект, финансиран от Милнър, руско-израелски милиардер и научен филантроп. Проектът, който започна през 2015 г., вече изследва над 1000 звезди в рамките на 160 светлинни години от Земята за признаци на извънземни радиосигнали, без положителни резултати.

"Ние вярваме, че животът е възникнал спонтанно на Земята, така че в една безкрайна вселена трябва да има и другаде да се е случило", заяви известният физик Стивън Хокинг по време на стартирането на инициативата. "Някъде в Космоса, може би интелигентният живот може да наблюдава тези наши светлини, осъзнавайки какво означават. Или нашите светлини скитат из безжизнен космос, невидими маяци, които съобщават, че сме тук, на една скала [...]? Така или иначе, няма по-добър въпрос."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини