SETI@Home се хибернира след 21 години

Проектът SETI@Home ще прекрати работа на 31 март, се казва в официалния сайт на проекта. Според представителите на изследователския център SETI, проектът ще престане да подава на доброволците данни за анализ, понеже вече не е необходима допълнителната изчислителна мощност от персоналните компютри на потребителите.

Изследователите съобщиха, че работата върху всички данни за обработка вече е приключила и сега SETI се съсредоточва върху собствения анализ на получената през последните две десетилетия информация.

SETI@Home влиза в хибернация, а всички служители, които са се занимавали с разпределянето на данните за доброволците ще се заемат с вътрешния анализ, за който е необходимо много време. След обработката и на тези данни учените ще публикуват резултатите в научна статия.

Това не значи, че проектът изцяло се закрива. Уеб сайтът и форумите на SETI@Home остават отворени и в бъдеще той може да се използва в други изследователски проекти, като например в областта на космологията и изучаването на пулсарите. Ако бъде намерен подобен проект, екипът на SETI@Home ще уведоми потребителите и проектът отново ще бъде задействан.

Проектът SETI@Home започна работа през 1999 година в помощ на изследователския център SETI за търсене на извънземен живот. Учените предложиха на доброволците да предоставят част от изчислителната мощност на совите персонални компютри за обработка на радиосигналите от космоса, регистрирани от радиотелескопите Аресибо в Пуерто Рико и Грийн Банк в Западна Вирджиния. Към днешен ден SETI@Home има около 1,8 милиона потребители.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини