Търсенето на извънземни продължава след SETI@home

Институтът SETI разработва нов интерфейс, който ще има достъп до сурови данни от всяка антена, търсейки извънземни сигнатури в реално време

Всички някога се питаме дали съществува интелигентен живот някъде другаде във Вселената. „Мисля, че е много малко вероятно да сме сами”, казва Ерик Корпела, астроном от изследователския център за търсене на извънземен разум в Калифорнийския университет в Бъркли. „Те не са в съседство, но може да са на хиляди светлинни години”. Покойният Стивън Хокинг също беше убеден, че няма начин човеците да са единствените живи същества всред безбройните звезди и планети в космоса (както и че ако извънземните някога дойдат до Земята, никак няма да са с добри намерения).

Корпела е директор на известния проект SETI@home. Повече от две десетилетия този проект използва излишната изчислителна мощност на над 1,8 милиона компютъра по целия свят, за да анализира данни, събрани от радиотелескопи за теснолентови радиосигнали от космоса, които биха могли да подскажат съществуването на извънземни технологии. На 31 март 2020 г. SETI@home спря да въвежда нови данни на опашката за обработване на данни от компютрите на доброволци. Но това не е краят на проекта.

Сега започва следващата фаза на проекта. „Трябва да пресеем милиардите извънземни сигнали, които нашите доброволци са открили, и да намерим такива, които показват признаци, че наистина са извънземни”, казва Корпела, цитиран от Spectrum изданието на IEEE. Тази задача е трудна, обяснява той, защото хората „подават много сигнали, които приличат на това, което бихме очаквали да видим от извънземно същество”.

Основният индикатор, който екипът му използва, за да определи дали сигналът може да е извънземен, е дали той остава стабилен в небето. „Ако погледнем дадено място в небето и там видим сигнал, а след това се върнем и погледнем на същото място месец по-късно – и сигналът все още е там, тогава може би има нещо”, казва Корпела. В допълнение той отбелязва: „Сигнали в близост, например от радарна система, обикновено се виждат на много позиции в небето, така че ако преценим, че имаме нещо, проверяваме дали не идва [на Земята] от някъде другаде”.

Доброволците на SETI@home са събрали около 15 TB данни за анализ, според ръководителя на проекта.

Докато SETI@home преминава във фазата на анализ, търсенето на извънземен живот продължава с пълни сили другаде. Институтът SETI, който е изследователска организация с нестопанска цел (и няма нищо общо със SETI@home) си сътрудничи с Националната обсерватория за радиоастрономия, която използва най-усъвършенствания радиотелескоп в света – „Много големият масив” (VLA), за да даде възможност за проучване за извънземен разум, което обещава да бъде много по-мощно от всички предишни търсения.

VLA се състои от 27 чинии с диаметър 25 метра, използвани от астрономите за изследване на известни космически обекти и явления. Институтът SETI разработва нов интерфейс, наречен COSMIC (Commensal Open-Source Multimode Interferometer Cluster), който ще може да има достъп до сурови данни от всяка антена, като ги насочва чрез софтуер за обработка на сигналите за търсене на извънземни техносигнатури в реално време.

„COSMIC SETI има за цел да осигури нов дигитален процесор за телескопа VLA, който ще даде възможност за изследвания с помощта на модерни и нестандартни изчислителни технологии”, казва Джак Хикиш, който ще ръководи това начинание. Според него, SETI ще позволи на проекта да продължи работата си, докато други учени също използват телескопа за собствените си проекти.

Очаква се системата да обработва данни със скорост повече от 300 GB в секунда. Проектът също е изцяло с отворен код и целият софтуер, разработен за COSMIC, ще бъде предоставен на други изследователи, за да помогне в тяхната работа по търсене на извънземен разум – или пък друг вид търсене от подобен вид.

Въпреки че пандемията COVID-19 доведе до известни забавяния, Хикиш се надява да получи първите части от хардуера и те да бъдат внедрени в телескопа тази година.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини