Архитекти обсъдиха с Вежди Рашидов бъдещето на паметника на Бузлуджа

Да се определи дали паметникът на връх Бузлуджа има качества на културна ценност и да се уреди въпросът с неговата собственост - това са били основните акценти от срещата на експерти и министъра на културата Вежди Рашидов вчера по повод намеренията за неговото възстановяване.

Срещата бе провокирана от обещанието на премиера Бойко Борисов по време на откриването на Музея на розата в града на 5 май да се спре разрухата в бившия Дом-паметник на БКП. "Чинията", както неофициално е известен той, привлича любители на изоставените сгради от цял свят, но е в плачевно състояние и в началото на годината за пореден път бе запечатан от областната управа в Стара Загора, защото е опасен.

На срещата в министерството са присъствали председателят на Съюза на българските архитекти Георги Бакалов, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, авторът на проекта за паметника арх. Георги Стоилов, главният архитект на Казанлък Георги Стоилов, кметът на града Галина Стоянова и архитектите Уляна Малеева и Димитрийка Добрева.

Пред "Дневник" Николай Овчаров поясни, че няма да е автор на архитектурния проект, каквито информации се появиха в медиите. Плановете ще бъде изготвени съвместно от Георги Стоилов и младата архитектка Дора Иванова, автор на идеен проект за възстановяване на Бузлуджа.

"Паметта на времето", както Иванова е нарекла своя проект, бе и нейната дипломна работа в Техническия университет в Берлин и вече бе представена в няколко изложби и срещи с политици. Възстановяването на паметника ще възлезе на около 2.5 млн. лева по сметки на управляващите.

Преди започването на дейностите обаче сградата трябва да получи статут на културна ценност, обясни Овчаров. За целта е необходимо той да бъде разгледан Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Дора Иванова и Георги Стоилов вече са направили постъпки за инициирането на подобна процедура пред НИНКН.

Проблем са и неясните намерения на Българската социалистическа партия спрямо монумента. През 2011г. тя поиска от държавата паметникът, който е частна държавна собственост, да й бъде предоставен безвъзмездно. Това стана с решение на Mинистерския съвет от 28 септември 2011 г. БСП обаче така и не е сключила необходимия договор с областната управа, за да влезе във владение на Дом-паметник Бузлуджа. Предстои областният управител на града да поиска среща с представители на партията по въпроса, каза Николай Овчаров в студиото на Би Ти Ви тази сутрин.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини