Тома Биков ще поеме комисията по култура на мястото на Вежди Рашидов

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков ще поеме председателското място в парламентарната комисия по култура и медии на мястото на бившия министър на културата и бивш председател на парламента Вежди Рашидов. Това става известно от проекторешение, внесено в деловодството на парламента от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

На първото заседание от есенната пленарна сесия на парламента народните представители прекратиха правомощията на Вежди Рашидов като народен представител. Той подаде оставка в началото на август и обяви, че напуска политиката. Причината за това бе разразилото се недоволство след негово изказване по адрес на жените, жертви на насилие.

В разговор със зам.-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев в една от почивките на дебата за промените в Закона за защита от домашното насилие в понеделник (7 август) той каза: "Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна."

Последва остра реакция от ГЕРБ, като парламентарната група на партията се разграничи от изказването му и поиска от него да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Минути след искането им Рашидов се оттегли от двата поста, но остана депутат.

По всяка вероятност проекторешението ще бъде гласувано още следващата седмица. В момента Биков е зам.-председател на комисията по култура. Бил е депутат от ГЕРБ в 44-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Политическата му кариера обаче започва с партията на Меглена Кунева "България на гражданите". Той е неин съучредител, но след неуспеха на движението през 2013 година участва активно в създаването на Реформаторския блок. След изборите за Европейския парламент през 2014 година се дистанцира от политиката и отказва номинация за кандидат за народен представител.

По-късно става съучредител и член на управителния съвет на Института за дясна политика, който се обявява за коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок след предсрочните парламентарни избори през 2014 година. Завършва "актьорство за драматичен театър" в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини