Емин написал “Не съм предател” и се гръмнал. Преглед на националния печат - 22 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
"ДПС настоя да установят истината за смъртта на Ахмед Емин", пише "Класа", като цитира декларация на ръководството на партията. ДПС е дълбоко убедено, че уважението на елементарни човешки етични правила и религиозни традиции би следвало да бъде норма на поведение за всички политически субекти и отделни публични личности, се казва още в декларацията. Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, бе намерен в петък мъртъв с огнестрелна рана в главата. "Не съм предател" написал Емин и се гръмнал", разкрива от първа страница "24 часа". "Не съм предател и никога няма да стана" - това е единственото обвинение в трите страници от бележника на Ахмед Емин, които са предсмъртното писмо на Емин, пише вестникът. Писмото е от две части - първата към семейството, а втората - към съратници. Името на Доган е споменато като човек, който винаги е защитавал националните интереси. Вероятно Емин е имал тежък скандал с лидер от ДПС и е поискал среща с Доган, допуска изданието. "Смърт по време на ченгеджийница", е озаглавен анализ по темата в "24 часа". Последният човек, който има интерес от смъртта на Емин, е Доган и последната политическа сила, която има интерес, е ДПС, коментира авторът. Някой друг има не просто интерес, а скрити стратегически цели, които могат да бъдат постигнати в атмосфера на неспирна ченгеджийница и непрекъснати атаки срещу ДАНС, допълва той. Според него целите са да дерайлира ДПС от политическия живот, да бъде опозорен самия Доган, да тържествува политиката в стила "анти-ДПС", както и да се удари по сегашното управление. "Седем въпроса за една странна смърт" поставя в свой материал "Труд". Дали разследващите са извършили търпеливо и прилежно нужните следствено процесуални действия, пита вестникът. Дали са взели например от ръцете на Доган парафинови натривки, при огледа е било задължително да се направи парафинова "ръкавица" не само на мъртвеца, а и на всички, които са се намирали на ул.
"Беловодски път" 48, където е даден фаталният изстрел, пише изданието. Назначиха ли на трупа всички задължителни експертизи, защо от МВР побързаха да обявят, че Емин е самоубиец, защо побързаха да го погребат и направен ли е щателен оглед на помещенията, които е обитавал Емин, преди да умре, пита още "Труд". Той поставя и въпросите дали е запечатан своевременно кабинетът на Емин и дали са прегледани щателно при огледа на трупа послесмъртните петна, които показват дали е местен. "Стандарт" научил, че прокурори са разпитали лидера на ДПС Ахмед Доган за самоубийството на Емин. Обвинителите разговаряли с Доган повече от час. Показания са дали и депутати от ДПС,
както и гардовете на НСО, които са били на смяна в "сарая".
***
"И аз се чувствам застрашен", заявява лидерът на "Атака"Волен Сидеров пред "24 часа". Iмятам, че има основание да се чувствам заплашен, защото обърквам планове и не ме подчиниха, твърди Сидеров. Според него не е толкова важно дали Ахмед Емин се е самоубил или e убит. И самоубийство да е, е докаран дотам, въпросът е защо, коментира той.
***
"Ще ме застрелят всеки момент", страхува се Галин Митов, свидетел срещу групировката на Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча. Самият Митов е един от групировката, който е поел риска да стане прокурорски свидетел. Казах на съдията, че ще огранича показанията си, докато не получа защита от държавата, дадох само показания кой кой е в йерархията на бандата, казва той пред "Труд". Ако аз докрай проговоря, делото за групировката на Данчо Пръча ще стане 300 тома и в него ще има имена на платени политици, прокурори, ченгета, тия имена обаче властта не иска да ги знае, твърди Митов.
***
"В ненормална държава как да искаме нормална медицина?", пита риторично в интервю за "Сега" доц. Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология на Военно медицинска академия. Той отбелязва, че има много начини за източване на касата и тези "кранчета" са трудни за затягане, но според него всичко тръгва от това, че сме "разбойническа
държава". Лекарят е човешко същество и вижда, че някой си живее прекрасно, защото разбойничества, и лекарят си казва - чак толкова не мога, но поне малко да присвоя, за да живея и аз по-добре, смята доц. Василев.
***
"Иван Драшков обжалва уволнението си от ДАНС", съобщава "Дневник". Заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков бе уволнен преди десет дни, след като в продължение на месец агенцията бе в епицентъра на скандали, припомня изданието.
***
"БСП не трябва да е заложник на Държавна сигурност", заявява в интервю за "Труд" Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата. Скъсването на БСП с това й минало може само да я издигне на по-високо ниво, коментира Костадинов.
***
"Младите - фенове на социализма", разкрива "Труд" в основната си рубрика "Темата". Хората между 18 и 35 години определят миналото като "по-хуманно, по-справедливо, не така свободно, но хората са се чувствали по-добре". Това пише в доклад за младежта през 2007 г., изготвен от Държавната агенция
по младежта и спорта, който е гласуван от Министерския съвет. Само по показателя "свобода" позитивните оценки за сегашния начин на живот задминават отминалия социалистически. Това дава основание на експертите да очакват нарастване на "младежкото левичарство".
***
"Атаките срещу партията мобилизират симпатизантите ни", е мнението на Любов Панайотова, заместник-председател на СДС, изразено пред "Монитор". Тя е категорична, че СДС не се притеснява от избори.
***
"Вдигат коефициента за пенсиониране", информира от първа страница "Земя". Коефициентът за година стаж, който сега е 1 процент, може да се увеличи на 1.1 или 1.3 на сто, обяснила Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика. Тази промяна щяла да се въведе поетапно през следващите три години, защото ще са необходими много пари.

ИКОНОМИКА
"Парното поскъпва повторно от 1 ноември", информира "24 часа", като цитира шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов. Нови цени обаче ще има само ако кабинетът до края на месеца одобри промяната в наредба, която да позволи парното да поскъпва повече от веднъж
на година. Столичният кмет Бойко Борисов договарял по-евтин газ за парното чрез директни доставки и без посредничеството на "Булгаргаз", продължава темата изданието. Столичната община тествала и офертите на "Газ дьо Франс". Борисов бил категоричен, че премиерът го рекетира, като иска да прехвърли на общината 42-та процента на държавата в парното. Омбудсманът Гиньо Ганев
пък предупредил, че ще даде на Конституционния съд Закона за енергийната ефективност, ако текстовете един блок да плаща една сметка бъдат гласувани от парламента.
***
"Таксита вдигат цените с 25 процента", съобщава в челния си материал "Труд". С толкова щели да поскъпнат таксиметровите услуги в София до две седмици.
***
"Бизнесът и икономистите критикуват високите лихви", отбелязва от първа страница "Сега". Разликата между лихвите по кредитите и по депозитите у нас е огромна - 3.5 пъти над нормалните маржове в другите европейски страни, казал проф. Стефан Стоилов, съветник на министъра на икономиката, на
дискусия в София за влиянието на глобалната криза. Банките у нас са стабилни, по-нужни са мерки за подкрепа на фирмите, защото световната рецесия и скъпите кредити са голяма заплаха за българския бизнес, смята Александър Божков от Центъра за икономическо развитие. "Кризата ще свърши, когато се стопят изкуствено раздутите цени", категоричен е пред "Класа" Виктор Папазов, председател на Съвета на директорите на Българската фондова борса. Според него това, което трябва да предприеме правителството, е да защити банковата система и вложенията на гражданите и фирмите, но да остави пазарните сили да свършат своята очистваща функция. "БНБ освобождава 900 млн. лв. за търговските банки", продължава темата "Класа". Банките вече щели да могат да разполагат и с 1 процент от намиращите се в БНБ 12 процента задължителни минимални резерви.
***
Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" д-р Атанас Кънчев е подал оставка миналата седмица, информират днешните издания. "Станахме ДАНС за европарите", заявява Кънчев в интервю за "Стандарт". Бяхме обвинени, че превръщаме фонд "Земеделие" в аграрна ДАНС - не смятам, че трябва да изпадаме в такива крайности, но пък това е добра оценка за нивото на контрол, което се опитахме да наложим, посочва той. Кънчев уточнява, че
мотивите за оставката му са лични - заболяване на член от семейството му. Той не очаква сътресения във фонда и агенциите към него и припомня на земеделските производители, че с разрешението на Европейската комисия са възобновени плащанията за САПАРД с национални средства.

БЪЛГАРИЯ-ЕС
"Некомпетентност, която ни струва милиони", коментира "Труд". За гяволъка да се управляват оперативните програми и еврофондовете от политически марионетки и сиви кардинали България плаща и ще продължи да плаща със загуба на европейска валута, пише вестникът. Той отбелязва, че поне две са
направленията, по които може би ще загубим значителни суми - рибарството и пътищата. "Валят успехи и оставки", пише "Сега". Когато от София завалят съобщения за успехи и оставки, няма съмнение ,че до три месеца от Брюксел ще ни налетят бури, прогнозира той.

ОБЩЕСТВО
Държавата ще плаща на млади родители да наемат не само родна баба или дядо за гледане на дете, а и чужд на семейството пенсионер, съобщава "24 часа". Това предвиждат последните промени в Националния план за действие по заетостта. Разширеният вариант на програмата "В подкрепа на майчинството" стартира от понеделник.
***
За "Трима наши милиардери" информира от първа страница "Стандарт". Трима българи са в топ 100 по богатство в Източна Европа - Васил Божков, Христо Ковачки и Валентин Захариев били милиардери в левове, според класация на полското списание "Впрост".

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини