Брюксел въвежда специален механизъм за контрол на България

Държавното радио БНР съобщи, че Европейската комисия (ЕК) смята да въведе допълнителен мониторинг върху България, който да обхваща отпускането и изразходването на средства от европейските фондове.

Новият контролен механизъм може да бъде въведен през юли, когато бъде публикуван докладът за напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Злоупотребите със средства от европейските предприсъединителни програми ще бъдат взети предвид при подготовката на доклада по мониторинговия механизъм. Търси се формула за обвързването на двете неща, заяви представителят на ЕК пред БНР.

Според него, има недостатъчните мерки в борбата с корупцията и организираната престъпност, което води до проблеми с парите от фондовете на ЕС.

Новият мониторинг може да включва изпращане на евроексперти, които ще следят на място на кого се отпускат пари и как се гарантира правилното им изразходване, както и бърза процедура за замразяване на плащанията при най-малко съмнение за нередности.

От ЕК са съобщили още, че този вариант е сондиран с българските власти и те го приемат като най-безболезнен във вътрешно-политически план.

По-рано беше съобщено, че рискът от политическа дестабилизация в България, блокиране на реформите и все по-голямо залитане към Русия са факторите, които ще предотвратят остър критичен доклад на Еврокомисията за страната и по-дълготрайно спиране на еврофондовете.

Това съобщиха пред Mediapool високопоставени представители от ЕК, пожелали анонимност поради чувствителността на проблемите, пред които се изправя ЕС с новоприетите си членки България и Румъния.

Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини