"Хаос", в който лошият е българин

Става дума за новият роман на Джак Дю Брул, специализирал се в трилърите с исторически привкус. "Хаос" е поредната история за готиния геолог Филип Мърсър - съвременният Индиана Джоунс. Мърсър разполага с пари, знания, влиятелни приятели и ...естестевено приятна визия. Работата му го отвежда в Африка, където среща сексапилната д-р Кели. Двамата учени попадат на изоставена мина, криеща древна тайна. В действието се намесва и коварен наемен убиец - българин, който всячески се опитва да ги спре.



Мърсър и Кели разкриват историята на ексцентричен учен, приятел на Айнщайн, тръгнал по следите на митичния метал адамант, с който Зевс приковал Прометей. Адамантът се оказва плутоний, а след героите тръгват руснаци, саудитци и еничари.



Джак Дю Брул свободно интерпретира и смесва различни исторически факти. Представя еничарите като романтична древна секта, която се е заклела да пази тайната на Александър Македонски. Какво може да се каже - фантазията на американците просто няма край;)



Въпреки че Студената война отдавна приключи, тя все още захранва със сюжети американските трилъри. Така в "Хаос" героите са неуморно преследвани от българина, подпомаган от руснаците и ислямски фундаменталисти.



Любопитно е, че след като Матю Райли в "Шестте свещенни камъка" откри древен подземен храм на дъното на язовир "Насър" в Египет, сега Джак Дю Брул на същото място открива гробницата на Александър Македонски. Какво пък - може наистина там да има нещо, или просто някой от авторите е попреписал.



Любовта ми към трилърите се дължи на това, че бързо го прочитам и още по-бързо ги забравям. Въпреки това ми доставят голямо удоволствие. Така и "Хаос" - увлекателна, бързо четивна, доста добра за жанра.

Ако тя Ви хареса, от същият автор са и : "Ладията на Харон", "Мината на цар Соломон", "Мисия Вулкан", "Предсказанието", "Проклятието на Пандора" и "Реката на тайните" Д.А.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини