Директно от Древен Рим

През март месец ТВ2 ще започне излъчването на най-скъпия сериал на HBO правен до момента.

"Рим" е сага за двама обикновени римски войници и техните семейства, които стават свидетели на великите исторически събития в Рим през I век пр. Хр.

Зрелищна драма за любов и предателство, господари и роби, съпрузи и съпруги, любовници. "РИМ" е хроника на епичните времена, в които Републиката се разпада и Империята се заражда.

Първият сезон на сериала е носител на 4 награди „ЕМИ" - за костюми, прически, сценография и специални визуални ефекти, както и на две статуетки „Златен глобус" за драматичен сериал и женска роля.

Събитията, на които семействата стават свидетели се случват в 52 г. пр. Хр., когато Гай Юлий Цезар е завършил победоносното си завоевание над Галия след 8 години война и се приготвя да се завърне в Рим. Той се отправя към дома с хиляди закалени в битките мъже, огромно количество плячка от злато и роби, и популистки намерения за радикална социална промяна.

Ужасена, аристокрацията заплашва да съди Цезар за военни престъпления веднага щом стъпи в Рим. Някога приятел и учител на Цезар, Помпей Магнус се опитва да предизвика въстание, за да запази баланса.

Двама от войниците на Цезар - Луций Ворен и Титус Пуло, осуетяват плановете на Помпей и така си спечелват вечната признателност на Цезар и на цялото семейство на Юлиите, което дава на двамата войни-плебеи близък поглед над управляващата класа.

Съдбите на Пуло и Ворен се преплитат с тези на Цезар, Марк Антоний, Клеопатра и малкия Октавиан - странно и непохватно дете, което чрез политическа измама и кървава сила ще стане първият император на Рим.

Любопитно за сериала:

За "РИМ" е нает международен екип от 350 души и повече от 50 местни италиански стажанти по време на продукцията.

За създаването на оригиналната продукция са работили стотици хора, в допълнение към актьорите и помощните екипи, с цел постигне максимална реалистичност, както в сценария, така и във визуалните ефекти.

„РИМ" се гордее с най-мащабния в света снимачен терен, състоящ се от 5 акрови парцели и шест звукови сцени, намиращи се в студията „Чинечита", Италия.

Това е първият англоезичен сериал, който е изцяло заснет в страна, чието население не е англоговорящо.

За сериала са създадени над 4 000 костюма, моделирани, от номинираната за „Оскар" филмова дизайнерка, Ейприл Фери. Приблизително 2500 от тях са използвани само в първите три епизода. Около 1250 чифта обувки и сандали са ушити в България.

За най–грандиозната сцена, в най-масовия снимачен ден, са използвани 40 коня, а 750 актьори и статисти участват в сцената с труимфа на Цезар.

Общо 9 режисьора снимат епизодите, като 6 от тях влизат в ролята и на сценаристи. 5 изпълнителни и 2 ко-изпълнителни продуцента отговарят за продукцията, а измежду актьорския състав има огромен брой британски и американски артисти.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини