Кой е Алексис Ципрас?

Младият лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас преминава през няколко партии и интриги в тях преди да достигне звездния си миг, съобщава "Дойче Веле".
Опозиционната Коалиция на радикалната левица спечели убедително в исторически предсрочни парламентарни избори с 36.5% от гласовете.

Политическото битие на Алексис Ципрас започва през 1989 г. Именно в тази историческа година Ципрас, който по това време е още ученик, решава да влезе в младежката организация на гръцката Комунистическа партия, която и до днес украсява логото си с комунистическите символи сърп и чук.

Най-напред младият Ципрас се изявява като съорганизатор на поредица от училищни блокади в Атина, които защитава пламенно в телевизионно интервю от онова време.

Няколко години по-късно вече е в редиците на новосъздадената Коалиция на левите и на прогреса - предшественик на днешния ляв съюз СИРИЗА.

Звездният миг на Ципрас настъпва на местните избори през 2006 година: тогавашният лидер на лявата коалиция Алекос Алаванос решава да поосвежи партията си, като за целта спешно се нуждае от ново лице. Изборът пада върху 32-годишния тогава Ципрас, който е издигнат за кандидат за кмет на Атина - и предизвиква малка сензация: 10,5% от избирателите в гръцката столица гласуват за левицата, което е тройно повече, отколкото на парламентарните избори две години по-рано.

Пътят до върха

Оттогава името Алексис Ципрас е неизменна част от гръцката политика. На партийния конгрес на лявата коалиция през 2008 година Алаванос подава оставка по здравословни причини и налага начело на партията младия Ципрас - въпреки съпротивата на тогавашния партиен елит.

От гняв, че не е избран на лидерския пост, бившият правосъден министър Фотис Кувелис напуска съюза и основава собствена партия.
След това си тръгва и Алаванос. А Ципрас изобщо не се поколебава да се изправи срещу своя политически "баща", след като той и Алаванос се оказват на различни мнения по някои персонални въпроси и най-вече относно членството на Гърция в еврозоната. Алаванос пледира за връщането на драхмата и основава своя партия под името "План Б", като и до днес отказва да говори за конфликта си с Алексис Ципрас.

В същото време Ципрас се заема с формирането на нова голяма лява партия, като за целта привлича няколко по-малки групировки и течения, които на партиен жаргон се наричат "компонентите на СИРИЗА". Сред тези "компоненти" има всякакви хора - троцкисти, маоисти, еврокомунисти, екосоциалисти, леви интелектуалци и други малки групички, всяка от които иска да наложи възгледите си в програмата на партията. Истинско мастойрско постижение е, че Ципрас съумява да държи единен този толкова разнороден съюз.

В предверието на властта

Ципрас минава за мил и любезен човек. Заедно със своята любов от младежките години, с която има двама сина, той живее сравнително скромно в един от централните атински квартали. Ципрас обича да е сред хора и предпочита да се придвижва с мотор.

Всичкият този уют се изпарява обаче, когато Ципрас трябва да кове нови мнозинства: лидерът на СИРИЗА вече даде да се разбере, че ако след изборите не се намери друг кандидат за коалиционно управление, той е готов да сключи съюз с крайнодясната популистка партия "Независими гърци". Подобно на СИРИЗА, тази формация е също срещу наложената на Гърция политика на строги икономии. Обединява ги още неприязънта към Германия.

Но Ципрас е готов да покани и бившите си съпартийци от гръцката Комунистическа партия. В същото време е факт, че изявленията на Ципрас относно предпочитаните от него коалиционни партньори не бива да се приемат за чиста монета. В това лично се убеди някогашният вътрешнопартиен конкурент на Ципрас - Фотис Кувелис, който сега е лидер на една социалдемократическа формация.

Преди провалилия се трети тур на гръцките президентски избори на 29 декември 2014 се говореше, че депутатите от партията на Кувелис са готови да подкрепят кандидата на управляващата коалиция Ставрос Димас с цел да бъдат предотвратени предсрочните парламентарни избори. Тогава Ципрас обеща на хората на Кувелис, че е готов да ги избере за свой коалиционен партньор, като по този начин косвено им каза, че очаква от тях да не гласуват за Димас.

Социалдемократите на Кувелис удържаха думата си, но не и Ципрас - веднага след провала на президентския вот идеята за коалиция между двете леви формации изчезна набързо от дневния ред.

Големият въпрос сега е дали и на европейската политическа сцена Ципрас ще остане верен на досегашната си реторика. По-внимателните наблюдатели вероятно са забелязали, че през последните няколко седмици Алексис Ципрас посмекчи тона си и дори увери, че няма да взима еднолични решения.

А има и още нещо: междувременно дори СИРИЗА започва да свиква с факта, че Гърция се нуждае от балансиран бюджет.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини