Сидеров пръв от българските политици поздрави СИРИЗА за победата

Председателят на "Атака" Волен Сидеров поздрави лидера на гръцката коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас за "убедителната победа на изборите на 25 януари".

"Щастлив съм, че Гърция избра правилния път – да вземе съдбата на родината си в собствените ръце. Този избор е знаков за целия ЕС", пише Сидеров, който е първият български политик, поздравил Ципрас.

"Вие и Вашият народ показахте на Света, че е крайно време ръководствата на държавите от ЕС да спрат васалната, унизителна политика спрямо Вашингтон и да започнат да водят собствена. Многократно съм казвал, че сегашният Европейски съюз трябва да бъде разтурен и създаден нов, на базата на истинския народен суверенитет и християнските ценности", посочва в поздравителния си адрес Сидеров.

Той допълва, че "Атака" има сходни виждания със СИРИЗА: "И мен, подобно на Вас, са ме наричали краен и радикален. От партия АТАКА имаме много сходни с Вашите виждания за управлението на България. На първо място това е да се спре с политиката на санкции от ЕС и икономии, т.нар. затягане на коланите. Ние настояваме за излизане на страната ни от НАТО и прекратяване на санкциите срещу Русия, защото те са вредни за всички държави от стария континент и са единствено в услуга на САЩ. В нашата програма "Планът Сидеров срещу колониалното робство" също основни приоритети са безплатно здравеопазване и образование, както и национализация на банки, бившите държавни, понастоящем частни печеливши предприятия, понижаване на ДДС и намаляване на данъци за хората с ниски доходи, хората с ниски пенсии и крайно бедните".

"Атака" адмирира намеренията на Ципрас за облагане с по-високи данъци на богатите и напомня за настояването си за поне 500 евро минимална заплата и 250 евро минимална пенсия за българите.

"Само един истински държавник би настоявал за разследване на приватизацията и наказания за виновните. Достойно е искането Ви за предоговаряне на договора Ви с ЕС. Аз настоявам за същото за България. Вярвам, че българите скоро ще се събудят и ще изберат антиглобалисткия, антиколониалния път, по който тръгна Гърция", завършва Сидеров.

Кандидатът за евродепутат от БСП Достена Лаверн още вчера изрази в социалната мрежа "Фейсбук" радостта си от победата на СИРИЗА. "Искам да споделя с вас радостта и надеждата от победата на гръцката партия СИРИЗА! От 5 години пред очите ми Гърция чезнеше материално, но най-вече духовно. Успях да се убедя, че не българите (гърците) сме некачествени хора, а просто политиките, с които ни поробват, са ужасно ефикасни. Гордата осанка на Елада се срутваше със светкавична скорост! Някои злорадстваха и се радваха на чуждото нещастие: "Хак име е на горделивите гърчуля!" Но ето, че Гърция отнов се превръща в извор на опит и надежда", написа Лаверн.

Според нея "от лаборатория за поробване с финансово насилие" Гърция има шанс да се превърне в лаборатория на завръщане на демокрацията и социалната справедливост в Европа. Председателят на ЕП Мартин Шулц (ПЕС) заедно с Матео Ренци (премиер на Италия) бяха първите, които поздравиха в неделя вечер Алексис Ципрас за победата, посочва още Лаверн и уточнява, че двамата са социалисти.

"Сигурна съм, че всички леви сили в Европа празнуват историческия шанс, който лявата идея получи! Нека не го разпилеем, оплюнчим и закопаем в цинизъм и предварителни преценки! 2015-та обещава терен за работа и борба! И за радост!", написа още Достена Лаверн.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини