Фаворитът за премиер на Гърция предрича „големи сблъсъци”

С червените и бели знамена на лявата партия СИРИЗА десетки хиляди гърци излязоха по улиците на Атина с решимост да свалят консервативната партия от власт.
Студенти, работещи и възрастни хора се струпаха на централния площад "Омония", за да чуят 40-годишният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас, който обеща да свали традиционните партии, управлявали Гърция в продължение на четири десетилетия и заяви, че не е склонен да работи с традиционните партии.

"Изправени сме пред вас и искаме ясен мандат, за да можем да освободим страната от спасителния план", заяви Ципрас пред поддръжниците си, цитиран от ДПА и БТА.
Той добави, че днешният митинг бележи повратна точка за Гърция.

Напълно сме наясно, че от понеделник се заемаме с трудна задача, каза Алексис Ципрас в речта, бележеща края на избирателната кампания.

„Пътят, който сме избрали, изисква решимост, увереност и непоколебимост да се изправим пред големи сблъсъци. С правителство на Сириза, Гърция ще преговаря за своя обременителен дълг твърдо, с решимост и заедно със съюзниците в Европа”, каза още Ципрас пред множеството свои поддръжници в Атина, цитиран от АФП и "Фокус".

СИРИЗА обеща да сложи край на шестгодишните мерки за икономии, наложени от кредиторите в замяна на милиардите помощи за спасяване на икономиката. Дълбоката рецесия доведе една трета от населението до или под прага на бедността, а 26 на сто от гърците са безработни.

Ципрас порица Германия, която се смята за архитект на строгите мерки за икономии, наложени на Гърция. Той направи паралел със съсипаната след световните войни германска икономика и напомни, че другите европейски страни са й помогнали с дълговете след Втората световна война.

Почти сигурно е, че Ципрас ще стане първият ляв политик, избиран някога начело на Гърция, отбелязва ДПА. Проучванията на общественото мнение му дават 4 до 5 процента преднина пред партията "Нова демокрация" на премиера Антонис Самарас.

„Нямаме намерение да се съюзяваме в правителство с представителите на меморандума”, категоричен е Ципрас, като използва термина, който в Гърция олицетворява големия списък от рестриктивни мерки, наложени на страната в замяна на огромен спасителен заем от МВФ и ЕС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини