Чавдар Георгиев: Очаквам добри резултати на тези избори за „БСП Лява България“ с бюлетина №22

 

Броени дни преди изборите на 5 октомври разговаряме с Чавдар Георгиев, водач на листата на „БСП лява България” за 29 МИР Хасково за това какви са очакванията му за резултатите от изборите и за вижданията на левицата относно бъдещето на България.

 

- Г-н Георгиев, България днес е в траур. Скърбим и отдаваме почит към паметта на жертвите от Горни Лом. Всички си задаваме въпроса: защо се случи това? Кой трябва да носи отговорност за смъртта на 15 българи? Какво е вашето становище? Не мога да не ви задам тези въпроси, макар че са извън темата на нашия разговор.

 

- Това наистина е трагедия за близките на загиналите, за всички нас, за цялата държава. Според информациите, които се публикуват, става въпрос за неспазване на изискванията, за лош контрол, за безобразно нарушените правила за безопасност. С една дума – проявена е престъпна небрежност, поради която са изпепелени 15 човешки живота. „БСП лява България” искрено скърби за жертвите… Изказваме своите съболезнования на техните близки.

 

- Какво би променило, според вас, този безумен стремеж на собствениците на завода да печелят пари, рискувайки живота на много хора?

 

- Ангажираността на управляващите е към всичките опасни обекти в България. Знаем на колко места имаше подобни взривове с убити и ранени. Отговорни са и контролните органи и пряко министърът на вътрешните работи. Не може да се допуска да се правят формални проверки и дори при установени нарушения – да не се предприемат административни разпореждания. Трябва да се изисква от собствениците да спазват всички правила, които гарантират безопасността на хората, а ако безопасността е нарушена – съответните производства трябва незабавно да се спират – до отстраняване на пропуските. Не одобрявам и отношението на служебния премиер, който говори за загинали 15 души и в същото време приема, че е по-важно да гледа мача с Лудогорец. Това е безчуствено и безотговорно. „БСП лява България” не би допуснала подобна безотговорност.

 

- Какви са очакванията Ви за вота на 5 октомври? Трябва ли да се отложат изборите? Смятате ли, че този трагичен инцидент ще понижи изборната активност в неделя?

 

- Не смятам, че изборите трябва да се отложат, а и няма такава правна възможност. Отлагането с нищо не би допринесло за преодоляване на трагедията. Относно изборната активност – не споделям мнението, че ще се понижи активността за изборите. Точно обратното – този злощастен инцидент трябва да амбицира хората да потърсят промяна и отговорност и да изявят волята си – за да се предприемат спешни мерки в посока засилване контрола в държавата и укрепване на държавността изобщо. Мъката по загубата на тези 15 работници ще ни сплоти още по-силно и надявам се – ще ни направи малко по-непримирими към безотговорността и безхаберието в управлението. Сигурен съм, че хората, които досега са се двоумели дали да заявят своя глас за бъдещото управление на България, вече са наясно – промени трябва да има и това е лична отговорност на всеки един от нас.

Уверено мога да заявя, че очаквам добри резултати на тези избори за „БСП лява България” с бюлетина № 22. В бедната ни държава очаквам ясно изразен ляв вот, насочващ към активна социална политика. Добрите изборни резултати ще предопределят възможността да се гарантира защитата на социалните права и интереси на мнозинството от народа. Тази защита може да бъде осъществена само от БСП и коалиционните й партньори, защото БСП ще е гарант за провеждане на политика за икономическо развитие, за увеличаване на доходите – заплати и пенсии, и за осигуряване на добро здравеопазване и образование. Ние ще вървим напред като държава, като икономика само ако постигнем по-голямо съгласие, базиращо се на политика, която да отразява интересите на народа и тази безалтернативна необходимост трябва да се осъзнае от всички партии, а не само от БСП, която реално провежда социална политика. Тези избори са изключително важни, защото десницата, в лицето на ГЕРБ и реформаторския блок, с негласната подкрепа на ДПС искат отново да вземат властта и да направят реванш – за сметка на народа, за сметка на реалното осигуряване на социалните права.

 

- Защо са толкова важни тези избори?

 

- Тези избори са важни, защото след 25 години преход, който, за съжаление не даде посоката на прогреса на България, крайно време е страната ни да тръгне по пътя на развитието. Ако дойде на власт десницата, път за развитие няма да има. Ако беше тръгнал „Южен поток, само от ДДС щяха да влезнат 340 милиона в бюджета тази година. Кой прекрати проекта Белене – ГЕРБ. Кой пречи на „Южен поток”? Това са проекти за милиарди, които щяха да съживят икономиката. Да очакваме ли нещо по-различно сега като политика, ако пак десните управляват? Каквито й да са обясненията на Борисов и колкото и да се прави сега на смирен и диалогичен, това вероятно е само предизборна демагогия. Не бива да се поддаваме повече на заблуди, които десницата се опитва да ни внушава.На изборите всеки гласува за това, което иска да се случи в България. Ето затова са важни тези избори.

Важно е също българите да разберат, че на 5 октомври трябва да направим избор между две основни политики – лявата и дясната. На всички вече трябва да е ясно, че десните партии искат властта, за да завземат местното и държавно управление и да кадруват безогледно в своя полза; за да могат да вземат 8-10 милиарда нови дългове и да заробят финансово и икономически държавата ни. Лошото е, че тези пари ще бъдат похарчени за такива цели и проекти, които да обслужват олигарсите и монополите; може би - за военни цели (за стари американски самолети), за „дупката“ в КТБ – и така ще се прикрият хората, които са получили милиони необезпечени кредити. Тези десни сили искат да поставят България в едно подчинено политическо и икономическо положение, за да не може да имаме самостоятелно развитие. Целта им е енергетиката да се държи от монополи, затова и цените на електрическата енергия ще скачат и няма да спрат само с тези 10% - сигурно ще има и ново увеличение, ако допуснем такива хора да превземат властта на 5 октомври.

 

- Какви ще бъдат първите ви стъпки, след като спечелите изборите?

 

- Ние си поставяме за цел преди всичко защита на социални ценности и социални цели, чрез осигуряване на догонващо икономическо развитие. Според мен в съвременния 21 век двата първостепенни приоритета трябва да са икономическото развитие и образованието на нацията. Икономическо ускорено развитие с пряко участие на държавата като собственик и инвеститор, основано на ефективни традиционни и на нови, „зелени“ технологии, за чието приложение в страната ни има условия. И образование – съответсващо на развитието на информационните технологии и необходимостта на образовани кадри за икономиката.

Политиците трябва да работят в името на народа, но не всички партии го правят, щом държавата ни, щом народът ни е достигнал положение. За по-възрастните хора – никакво удовлетворение; всеки твърди – жевеем бедно; децата си не виждаме – бягат навън. Възрастните ни родители имат нужда от повече грижи, от достъпно здравеопазване. Да не говорим за хората с увреждания - работодателите не ги наемат. В Хасково е закрито единственото социално предприятие „Тих труд” и сега хората са без работа. Обида за инвалидите е и абсурдният закон всяка година хора без ръце, без крака, без органи, да се явяват на ТЕЛК, за да доказват, че все още са сакати и не им е „пораснал“ по чудо крайника, за да им се продължи пенсията за инвалидност. Ние можем да променим това и ще го направим - поемам личен ангажимент към хората с увреждане този закон да отпадне. Ще отстоявам и друга моя идея, свързана със здравеопазването: лекари, които работят в държавни и общински болници, да нямат право да работят и в частни практики. Това означава държавата да осигури минимален пакет медицински услуги за всеки един българин. Когато си получил образование от държавата, трябва да работиш в държавна или общинска болница, не е редно и има конфликт на интереси да се опитваш да работиш след това за собствена сметка и да получаваш лична изгода от здравето на хората. Здравето не е и не може да бъде стока. То е най-висша лична ценност и тя трябва да е гарантирана от държавата. Лявото управление на БСП винаги гледа да преразпредели бюджета за по-големи социални групи – за пенсионери, за майки, за деца в първи клас, за инвалиди, за хора с увреждания, защото те са социалните групи, които се нуждаят от помощ. Обещавам, че като депутат ще идвам редовно при хората от Хасково, ще правим срещи, ще имам открита приемна и всеки един ще може да постави проблемите си. Ще помагам с каквото мога.

 

- Какво ви отличава вас от останалите политически партии?

 

- Първо, ние сме за открито управление и за завръщане на държавността в управлението, в развитието на нашата държава. Ние сме за реиндустриализиране на страната – цел, която никоя друга партия не си поставя. Това означава, че държавата трябва сама да създава предприятия и работни места. Самата тя да е собственик и сама да управлява съответните предприятия – самостоятелно или в съдружие. Убедени сме, че трябва да се поддържат определени отрасли, например – енергетиката; транспорта; военната промишленост и др. В страна с такъв малък мащаб на икономиката, пазарът много бързо се монополизира, изкривява се, престава да действа конкуренцията, която да е двигател. Само държавата може да противостои на тези негативни тенденции. Виждате какво става сега – отново повишават цените на тока. Защо? Нали говорят, че държавните предприятия са неефективни. Двете държавни централи, които останаха, дават най-евтиния ток и компенсират големите цени, които взимат другите предприятия, които уж са по-ефективни. На АЕЦ „Козлодуй” се плаща по 40 лв. за мегават/час, на държавната ТЕЦ „Марица Изток-2” се плаща по 60-70 лв., а на американските – по 200 лв. Три-четири пъти повече! Кой сключи тези „изгодни“ договори – десни политици като Иван Костов. ЕРП-та се продадоха по времето на царя, „Булгартабак” се продаде по времето на ГЕРБ. Ние защитаваме напълно противоположни идеи - политиката трябва да отговаря на проблемите и нуждите на хората, за да им осигурим достоен живот в една справедлива държава.

 

- Какво ще кажете в заключение на всички българи преди предстоящия вот на 5 октомври?

 

- Уверяваме ви, че ще бъдем отговорни и отдадени на каузата си да върнем България на хората, на всички тези, които милеят за родината си и ратуват за просперитета на тази страна. Единствено „БСП лява България” е готова да води политика, която ще осигури достоен живот на българите в една справедлива държава. Важно е на 5 октомври да изберем политици, които са с ясна визия за развитието на страната; знаят как и могат да решават проблемите на хората и на развитието на държавата. Не може България да бъде управлявана от хора с популистки идеи, без ясна визия за бъдещото развитие на страната ни.На 5 октомври гласувайте и с ума си, и със сърцето си – а то винаги е в ляво. Всички трябва да се мобилизираме и да гласуваме за лява България, ако искаме да има перспектива за развитие и по-добро бъдеще.

 

Милена Василева

 

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини