Чавдар Георгиев: Очаквам добри резултати на тези избори за „БСП Лява България“ с бюлетина №22

 

Броени дни преди изборите на 5 октомври разговаряме с Чавдар Георгиев, водач на листата на „БСП лява България” за 29 МИР Хасково за това какви са очакванията му за резултатите от изборите и за вижданията на левицата относно бъдещето на България.

 

- Г-н Георгиев, България днес е в траур. Скърбим и отдаваме почит към паметта на жертвите от Горни Лом. Всички си задаваме въпроса: защо се случи това? Кой трябва да носи отговорност за смъртта на 15 българи? Какво е вашето становище? Не мога да не ви задам тези въпроси, макар че са извън темата на нашия разговор.

 

- Това наистина е трагедия за близките на загиналите, за всички нас, за цялата държава. Според информациите, които се публикуват, става въпрос за неспазване на изискванията, за лош контрол, за безобразно нарушените правила за безопасност. С една дума – проявена е престъпна небрежност, поради която са изпепелени 15 човешки живота. „БСП лява България” искрено скърби за жертвите… Изказваме своите съболезнования на техните близки.

 

- Какво би променило, според вас, този безумен стремеж на собствениците на завода да печелят пари, рискувайки живота на много хора?

 

- Ангажираността на управляващите е към всичките опасни обекти в България. Знаем на колко места имаше подобни взривове с убити и ранени. Отговорни са и контролните органи и пряко министърът на вътрешните работи. Не може да се допуска да се правят формални проверки и дори при установени нарушения – да не се предприемат административни разпореждания. Трябва да се изисква от собствениците да спазват всички правила, които гарантират безопасността на хората, а ако безопасността е нарушена – съответните производства трябва незабавно да се спират – до отстраняване на пропуските. Не одобрявам и отношението на служебния премиер, който говори за загинали 15 души и в същото време приема, че е по-важно да гледа мача с Лудогорец. Това е безчуствено и безотговорно. „БСП лява България” не би допуснала подобна безотговорност.

 

- Какви са очакванията Ви за вота на 5 октомври? Трябва ли да се отложат изборите? Смятате ли, че този трагичен инцидент ще понижи изборната активност в неделя?

 

- Не смятам, че изборите трябва да се отложат, а и няма такава правна възможност. Отлагането с нищо не би допринесло за преодоляване на трагедията. Относно изборната активност – не споделям мнението, че ще се понижи активността за изборите. Точно обратното – този злощастен инцидент трябва да амбицира хората да потърсят промяна и отговорност и да изявят волята си – за да се предприемат спешни мерки в посока засилване контрола в държавата и укрепване на държавността изобщо. Мъката по загубата на тези 15 работници ще ни сплоти още по-силно и надявам се – ще ни направи малко по-непримирими към безотговорността и безхаберието в управлението. Сигурен съм, че хората, които досега са се двоумели дали да заявят своя глас за бъдещото управление на България, вече са наясно – промени трябва да има и това е лична отговорност на всеки един от нас.

Уверено мога да заявя, че очаквам добри резултати на тези избори за „БСП лява България” с бюлетина № 22. В бедната ни държава очаквам ясно изразен ляв вот, насочващ към активна социална политика. Добрите изборни резултати ще предопределят възможността да се гарантира защитата на социалните права и интереси на мнозинството от народа. Тази защита може да бъде осъществена само от БСП и коалиционните й партньори, защото БСП ще е гарант за провеждане на политика за икономическо развитие, за увеличаване на доходите – заплати и пенсии, и за осигуряване на добро здравеопазване и образование. Ние ще вървим напред като държава, като икономика само ако постигнем по-голямо съгласие, базиращо се на политика, която да отразява интересите на народа и тази безалтернативна необходимост трябва да се осъзнае от всички партии, а не само от БСП, която реално провежда социална политика. Тези избори са изключително важни, защото десницата, в лицето на ГЕРБ и реформаторския блок, с негласната подкрепа на ДПС искат отново да вземат властта и да направят реванш – за сметка на народа, за сметка на реалното осигуряване на социалните права.

 

- Защо са толкова важни тези избори?

 

- Тези избори са важни, защото след 25 години преход, който, за съжаление не даде посоката на прогреса на България, крайно време е страната ни да тръгне по пътя на развитието. Ако дойде на власт десницата, път за развитие няма да има. Ако беше тръгнал „Южен поток, само от ДДС щяха да влезнат 340 милиона в бюджета тази година. Кой прекрати проекта Белене – ГЕРБ. Кой пречи на „Южен поток”? Това са проекти за милиарди, които щяха да съживят икономиката. Да очакваме ли нещо по-различно сега като политика, ако пак десните управляват? Каквито й да са обясненията на Борисов и колкото и да се прави сега на смирен и диалогичен, това вероятно е само предизборна демагогия. Не бива да се поддаваме повече на заблуди, които десницата се опитва да ни внушава.На изборите всеки гласува за това, което иска да се случи в България. Ето затова са важни тези избори.

Важно е също българите да разберат, че на 5 октомври трябва да направим избор между две основни политики – лявата и дясната. На всички вече трябва да е ясно, че десните партии искат властта, за да завземат местното и държавно управление и да кадруват безогледно в своя полза; за да могат да вземат 8-10 милиарда нови дългове и да заробят финансово и икономически държавата ни. Лошото е, че тези пари ще бъдат похарчени за такива цели и проекти, които да обслужват олигарсите и монополите; може би - за военни цели (за стари американски самолети), за „дупката“ в КТБ – и така ще се прикрият хората, които са получили милиони необезпечени кредити. Тези десни сили искат да поставят България в едно подчинено политическо и икономическо положение, за да не може да имаме самостоятелно развитие. Целта им е енергетиката да се държи от монополи, затова и цените на електрическата енергия ще скачат и няма да спрат само с тези 10% - сигурно ще има и ново увеличение, ако допуснем такива хора да превземат властта на 5 октомври.

 

- Какви ще бъдат първите ви стъпки, след като спечелите изборите?

 

- Ние си поставяме за цел преди всичко защита на социални ценности и социални цели, чрез осигуряване на догонващо икономическо развитие. Според мен в съвременния 21 век двата първостепенни приоритета трябва да са икономическото развитие и образованието на нацията. Икономическо ускорено развитие с пряко участие на държавата като собственик и инвеститор, основано на ефективни традиционни и на нови, „зелени“ технологии, за чието приложение в страната ни има условия. И образование – съответсващо на развитието на информационните технологии и необходимостта на образовани кадри за икономиката.

Политиците трябва да работят в името на народа, но не всички партии го правят, щом държавата ни, щом народът ни е достигнал положение. За по-възрастните хора – никакво удовлетворение; всеки твърди – жевеем бедно; децата си не виждаме – бягат навън. Възрастните ни родители имат нужда от повече грижи, от достъпно здравеопазване. Да не говорим за хората с увреждания - работодателите не ги наемат. В Хасково е закрито единственото социално предприятие „Тих труд” и сега хората са без работа. Обида за инвалидите е и абсурдният закон всяка година хора без ръце, без крака, без органи, да се явяват на ТЕЛК, за да доказват, че все още са сакати и не им е „пораснал“ по чудо крайника, за да им се продължи пенсията за инвалидност. Ние можем да променим това и ще го направим - поемам личен ангажимент към хората с увреждане този закон да отпадне. Ще отстоявам и друга моя идея, свързана със здравеопазването: лекари, които работят в държавни и общински болници, да нямат право да работят и в частни практики. Това означава държавата да осигури минимален пакет медицински услуги за всеки един българин. Когато си получил образование от държавата, трябва да работиш в държавна или общинска болница, не е редно и има конфликт на интереси да се опитваш да работиш след това за собствена сметка и да получаваш лична изгода от здравето на хората. Здравето не е и не може да бъде стока. То е най-висша лична ценност и тя трябва да е гарантирана от държавата. Лявото управление на БСП винаги гледа да преразпредели бюджета за по-големи социални групи – за пенсионери, за майки, за деца в първи клас, за инвалиди, за хора с увреждания, защото те са социалните групи, които се нуждаят от помощ. Обещавам, че като депутат ще идвам редовно при хората от Хасково, ще правим срещи, ще имам открита приемна и всеки един ще може да постави проблемите си. Ще помагам с каквото мога.

 

- Какво ви отличава вас от останалите политически партии?

 

- Първо, ние сме за открито управление и за завръщане на държавността в управлението, в развитието на нашата държава. Ние сме за реиндустриализиране на страната – цел, която никоя друга партия не си поставя. Това означава, че държавата трябва сама да създава предприятия и работни места. Самата тя да е собственик и сама да управлява съответните предприятия – самостоятелно или в съдружие. Убедени сме, че трябва да се поддържат определени отрасли, например – енергетиката; транспорта; военната промишленост и др. В страна с такъв малък мащаб на икономиката, пазарът много бързо се монополизира, изкривява се, престава да действа конкуренцията, която да е двигател. Само държавата може да противостои на тези негативни тенденции. Виждате какво става сега – отново повишават цените на тока. Защо? Нали говорят, че държавните предприятия са неефективни. Двете държавни централи, които останаха, дават най-евтиния ток и компенсират големите цени, които взимат другите предприятия, които уж са по-ефективни. На АЕЦ „Козлодуй” се плаща по 40 лв. за мегават/час, на държавната ТЕЦ „Марица Изток-2” се плаща по 60-70 лв., а на американските – по 200 лв. Три-четири пъти повече! Кой сключи тези „изгодни“ договори – десни политици като Иван Костов. ЕРП-та се продадоха по времето на царя, „Булгартабак” се продаде по времето на ГЕРБ. Ние защитаваме напълно противоположни идеи - политиката трябва да отговаря на проблемите и нуждите на хората, за да им осигурим достоен живот в една справедлива държава.

 

- Какво ще кажете в заключение на всички българи преди предстоящия вот на 5 октомври?

 

- Уверяваме ви, че ще бъдем отговорни и отдадени на каузата си да върнем България на хората, на всички тези, които милеят за родината си и ратуват за просперитета на тази страна. Единствено „БСП лява България” е готова да води политика, която ще осигури достоен живот на българите в една справедлива държава. Важно е на 5 октомври да изберем политици, които са с ясна визия за развитието на страната; знаят как и могат да решават проблемите на хората и на развитието на държавата. Не може България да бъде управлявана от хора с популистки идеи, без ясна визия за бъдещото развитие на страната ни.На 5 октомври гласувайте и с ума си, и със сърцето си – а то винаги е в ляво. Всички трябва да се мобилизираме и да гласуваме за лява България, ако искаме да има перспектива за развитие и по-добро бъдеще.

 

Милена Василева

 

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини