„БСП – лява България“ обжалва пред ВАС решение на ЦИК

„БСП – лява България“  в Смолян е депозирала във Върховния административен съд жалба срещу Решение №1206-НС от 02.10.2014 г.  на ЦИК. „БСП – лява България“ не е доволна от постановеното решение и моли върховните съдии да го отменят, както и да се поизнесат по съществото на жалбата.

ЦИК не се е произнесла по съществото на жалбата, а тя е отхвърлена поради липса на необходимото мнозинство от 2/3 от членовете на комисията. Проектът за решение на ЦИК е бил в подкрепа на жалбата на БСП.

Коалиция „БСП – лява България“ беше обжалвала пред ЦИК решението на РИК в Смолян да не предприема мерки срещу кандидат-депутат от ГЕРБ, който участва активно в предизборната кампания и едновременно изпълнява задълженията си като заместник-кмет на Смолян, като  има пълен достъп до служебните ресурси.

С  жалба вх. № 131 от 27.09.2014 г. „БСП – лява България“ сезира РИК Смолян за извършени нарушения на Изборния кодекс  от страна на кандидат-депутата  от листата на ПП „ГЕРБ“ Марин  Ташев Захариев, изразяващи се в участие в официално представяне на смолянските деца, участващи в „Спешъл Олимпикс“, организирано от Ресурсния център,  в качеството му на заместник кмет на Община Смолян. В тази жалба  е посочено, че като кандидат за народен представител, неговият свободен достъп до община Смолян и изпълняването на задълженията като заместник кмет e в нарушение на Изборния кодекс и може да попречи на нормалния изборен процес .

 РИК остави без уважение жалбата, позовавайки се на чл. 161 ал. 1 от ИК, според която задължителният отпуск по време на кампанията се отнася само за държавните служители, а заместник-кметът не е такъв и е назначен на трудов договор. БСП обжалва това решение пред ЦИК, като се позова на факта, че нормата на чл. 161, ал. 1 от ИК е възпроизведен текстът на чл. 65, ал.2 от Конституцията, а по този член е налице тълкувателно решение на Конституционния съд от 6 ноември 1997 г. Тогава КС е приел, че чл. 65, ал. 2 от Конституцията визира всички лица, които осъществяват функциите на държавата. Когато кандидатът за народен представител заема такава държавна служба, той трябва да прекъсне изпълнението й и трябва да не изпълнява  дейността си в тази служба, без да се прекратява трудовият му договор.

Смисълът на решението на Конституционния съд и смисълът на обжалването пред ЦИК и пред ВАС е да се осигури равенство на кандидатите за народни представители в избирателната кампания.

Спроред проекта за решение на ЦИК Марин Ташев Захариев като зам.-кмет на община Смолян заема държавна служба, но не е изпълнил задължението си да ползва платен или неплатен отпуск за времето от регистрацията му като кандидат за народен представител от ПП „ГЕРБ“ до обявяване на резултатите от изборите.


БСП - Смолян

Пресцентър
 
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини