Георги Първанов:Решаването на демографската криза иска повече внимание към граничните райони

Георги Първанов

Президентът Георги Първанов,председател на ПП АБВ пред Кърджали бг вести:

-Г-н Президент Кърджали е град,където имахте ключови за Вашата обществена кариера политически битки.Коя според  Вас бе най-важната?

-Няма конкретна битка, която да мога да откроя, макар,че в съзнанието ми още е споменът за общинските,кметските избори през 1995 г. Истината е,че  метафорично казано това бе битка за  Кърджали ,за да има градът едно по-добро бъдеще,да бъде във фокуса на вниманието на държавните институции,а не като граничен район да бъде забравен от центъра ,от столицата.

-Как оценяте сегашната надпревара за депутатски мандати в Кърджали? Този път кой ще бъде основния Ви политически опонент?

-Основният ни опонент в тази кампания като цяло е ГЕРБ. Другите са ни конкуренти.В Кърджали има една специфична обстановка. Доколкото ние от АБВ сме заявили своето намерение да не участваме в коалиция с ДПС, убедени сме,че те трябва да постоят на резервната скамейка. С Движението ще имаме сериозна полемика по всички въпроси за бъдещето на региона и в национален мащаб.

-АБВ има ясно формулирани послания към нацията. Кое е най-важното към кърджалийци?

-Това, което е важно за цялата страна е преодоляването на демографската криза. Тя е много тежка, дори прераства в катастрофа. Ние сме нацията с най-ниски темпове на развитие в света.Само една малка държавица е на дъното след нас. Това означава ,че трябва да има консенсус. Максимално съгласие между избирателите. Споровете са си спорове,но когато става дума за образование и здравеопазване,няма ляво,няма дясно,трябва да сме на единна позиция.В този смисъл,когато говорим за демографска криза,вниманието към граничните райони,към етнически смесените региони трябва да бъде повишено и това е виждането на АБВ.

-Левицата в България никога не е  била толкова раздробена. Смятате ли ,че е възможно нейното обединение в името на силна социална политика?

-Традиционната левица ,уви е слаба,защото хората от Позитано 20 изневериха на ключови ангажименти.Защото влязоха в едно задкулисие,което хвърли сянка върху целия образ на лявото.Затова АБВ се опитва да реабилитира чрез модерни идеи,чрез една морална, последователна позиция.Единението няма алтернатива,но то ще зависи от степента на промяна на традиционната левица.Във всеки случай това няма да стане скоро. Не е въпрос,който е на дневен ред.

-По време на двата Ви мандата като президент,  държавния глава успяваше да балансира между различните политически сили.  Защо сега не се получава?

-Нещо повече, ние имахме много добри отношения с премиера Симеон Сакскобурготски.Този тон се запази и при Тройната коалиция. Вижте,има очевидно чисто личностни проблеми между някои от сегашните лидери на партии. Аз имам едно обяснение: Когато един лидер е сляб управленец,търси конфронтацията,търси агресията,за да има алиби,за да има оправдание пред избирателите. За да има средство за мотивация на електората,нещо което за нас в АБВ е неприемвливо.

-Свидетели сме на възраждане на русофилството в България. Какво място отреждате на Русия във външната ни политика и икономически отношения?

-АБВ стои категорично на позиции които са национално отговорни, родолюбиви.Това включва взаимоизгодни,активни отношения на възраждане с приятелска Русия. Ние сме против икономическите санкции, защото те засягат и българският и руският народ ,и бизнесът-също. Ние сме за това България да има правото на по-специфична позиция в рамките на Евросъюза в отношенията с Русия. Аз имам многобройни контакти с президента Путин, от които винаги са произтичали добри новини. Независимо в какво качество ще продължа да работя за добрите отношения. Българската икономика,българската култура само могат да спечелят от рестарта  на взаимоотношенията с Русия.

-Един мой професор бе казал, че Великите сили ще спрат да си играят с България,когато тя стане велика сила. Утопия ли е това или имаме шанс за възраждане?

-Нека възприемаме понятието Велика сила като условно, като метафорично. Една държава може да бъде голяма сила не само заради територията си или природните богатства,а и със самочувствието ,достойнството,позицията на своите държавници.Аз помня един период,когато в България идваха с уважение и президента Путин и президента Буш,държавните глави на Германия,Франция,на почти всички европейски страни.И от това се раждаха,пак ще кажа-добри новини. Всичко зависи от това доколко ние проявяваме характер във външната политика. Такъв във момента не виждам, но смятам,че ще има възраждане на националното ни самочувствие на най-високо равнище.

Въпросите зададе :Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини