Деница Сачева: Гласът за малка партия е глас за истинската промяна

Госпожо Сачева, какво според Вас може да мотивира човек да гласува за една малка партия, която няма особени шансове да попадне в парламента? Това не е ли загубен глас?

В малките партии са хора, които проявяват смелостта да променят нещата и които не искат да участват в договорки, които предварително разпределят властта. Такива договорки гарантират сигурност за псевдополитици и генерират несигурност за хората. Именно малките партии дават възможност за истинските промени. И ако хората не им дадат шанс, това означава, че дават шанс на онези, които злоупотребяват с доверието, с парите и правата им. Искам да опровергая изтърканото клише, че ако гласуваш за малка партия, губиш гласа си. Точно обратното. Когато гласува за досегашните партии, човек всъщност губи не просто гласа си, а губи живота си. Гласувайки за по-малкото зло, всъщност му даваш шанс да стане по-голямо. Само с гласовете за малките, гражданите могат да получат партии, които да им служат. Т.нар. големи партии в момента злоупотребяват с партийни субсидии, които са нашите данъци или пък харчат парите на задкулисието, което след това ще си ги поиска обратно – пак от нашите данъци.

 

Преди ден д-р Ангел Кунчев от листата на ГЕРБ заяви, че освен те и “Десните” другите партии изобщо нямат представа от проблемите в здравеопазването, камо ли да ги решават. В двете плаформи наистина има общи неща. Това не означава ли известно сближаване след изборите?


Има належащи решения във всяка една сфера. Проблемите в здравеопазването са сред най-неотложните. За решението им е необходима широка политическа подкрепа. Възможно е да имаме допирни точки по някои въпроси, но в същото време имаме и принципни различия. Например по въпроса за Националната здравноосигурителна каса. От ГЕРБ смятат, че тя трябва да остане държавна, под контрола на правителството и политиците, докато ние държим на принципа, че Касата трябва да работи в конкурентна среда. Ние ще продължим да търсим подкрепа за идеите и мерките за подобрявене на здравеопазването, защото смятаме, че в това отношение Коалиция „ДЕСНИТЕ“ предлага най-подготвените и опитни хора.


До изборите партиите изтъкват различията си, но след вота вероятно ще се наложи да потърсят общите си виждания. Вие виждате ли общи решения например в класическия враг БСП?

 

С БСП имаме абсолютни идеологически различия. Те залагат преди всичко на държавата, на тоталния контрол, докато ние сме за свободата на отделния човек, на инициативата. Общото е дотолкова, доколкото посочваме проблемите в дадена сфера, но те са видни за всички. Решенията, които предлагаме, са коренно различни. Социалната политика на БСП, която залага на вездесъщата роля на държавата, се проваля. Очевидно е, че така конструирана, държавата няма никаква мотивация да спазва правилата. Точно за това коалиция „ДЕСНИТЕ“ излизе на тези избори със сериозна заявка за дясна социална политика, в центъра на която е човека, неговите таланти, преприемчивост и инициатива. Едно от предложенията ни е за разделяне на министерството на труда и социалната политика на две министерства, защото в областта на труда и индустриалните отношения има хронични проблеми от години и те изискват качествено нов подход.

Ето например последната трагедия - в Горни Лом, показа систематично нарушаване на трудовите правила, при това продължавало дълги години. Това е едно съвременно робство.

Сега всички се питат къде са собствениците, но в този случай самият собственик плати най-скъпата възможна цена – загуби сина си. А къде е отговорността на синдикатите? При всеки инцидент, където ярко е нарушено трудовото законодателство, синдикатите ни гледат от телевизора. Кажете обаче, че някъде има пари за преразпределяне и те първи ще дойдат на масата и ще искат места в Надзорните съвети. Синдикатите в България не защитават работниците, те са инструмент за натиск и лобизъм. И партиите, основни играчи на политическата сцена, възнамеряват да запазят всичко това. Затова призовам да се гласува за малките, но почтени партии, в които има компетентни, честни и отговорни личности. Ако такива хора бъдат овластени с доверие, промяната на средата у нас ще се случи наистина.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини