Д-р Евгени Желев:Здравеопазването е част от националната сигурност,нужна е повече държава в него

Здравеопазването е част от националната сигурност, затова е нужна повече държава в него, това заяви в Кърджали членът на Изпълнителния съвет на политическа партия АБВ и бивш министър на здравеопазването при Тройната коалиция д-р Евгени Желев на среща с медиците от многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали. Той участва в среща на кандидатите за народни представители от АБВ с персонала на здравното заведение. На дискусията присъстваха номинираните за депутати в Девети кърджалийски многомандатен район Трендафил Величков, Дора Щерева, Стефан Ангелов, и Ангел Коджаманов.

Д-р Желев бе радушно посрещнат от ръководството на болницата и медицинския персонал. При неговото управление на здравното министерство Кърджали получи апарат за ядреномагнитен резонанс, който днес обслужва освен нашата област още и съседните Хасковска и Смолянска области. Директорът на болницата д-р Тодор Черкезов подчерта, че апаратът е помогнал на стотици родопчани за навремени и адекватни изследвания.

Вашата болница е една от малкото областни здравни заведения в страната, които стоят добре.Това се дължи на добрия мениджърски екип. За съжаление през последните години злополучията в здравната система са предизвестени от управляващите в министерството, категоричен бе д-р Евгени Желев.

Д-р Желев обяви че политическа партия АБВ става инициатор за постигане на национален консенсус между политическите формации за коренна промяна на здравната система. Това не бива да бъдат реформи повлияни от конюнктурата. Трябва да се гледа в дългосрочен план от десет години. Нужна е договореност страната да отделя 8 % от Брутния вътрешен продукт за да може да се финансира тази промяна. Предлаганите диагностично свързани групи искат 40 % повече финансиране. Това означава по-високи здравни вноски,но и развитие на здравните застрахователи. Така освен бюджет формиран от държавата за основни дейности , ще се финансират и по маловажни медицински дейности. Евгени Желев припомни,че при управлението на Тройната коалиция е натрупан резерв в Здравната каса от 1,4 млрд.лева,които бяха одържавени и похарчени от кабинета „Борисов“. Той каза, че в момента има диспропорция. Само 900 млн.лева отиват за болнична помощ, а 800 млн.за безплатни лекарства.Списъкът им е твърде дълъг, съдържа медикаменти в услуга на фармацевтичните компании. Всеки препарат си направи пациентска организация, която да го рекламира,посочи д-р Желев.

Той подчерта,че пари могат да се намерят само с присъствието на държавата в здравеопазването. Даде за пример медицинското обслужване до 1989 г.Тогава сме били на 7 място в Европа по обхващане на населението. Днес за здравеопазване отделяме едва 1,8 млрд евро, докато аналогичата по големина Австрия заделя 16 млрд.евро.

Д-р Желев се обяви за повишаване на заплатите на лекарите. В момента годишно страната ни напускат 350 лекари, толкова,колкото е един випуск по медицина.Болен проблем са и специализациите,посочи д-р Желев.

Председателката на сдружението на медицинските сестри Роси Генчева посочи, че нейното съсловие е най ощетено. През 1989 г. в страна е имало 70 000 медицински сестри и акушерки. Днес техния брой е наполовина-38 000. Тя заяви,че в момента поради липса на квалифицирана работна ръка стои неизползвана апаратура в болницата.В общинските здравни заведения пък не са получавали заплати от май.

Системата е фалшива. Тя е компилация от три и не действа в нашите условия обобщи Евгени Желев.

Здравната политика е основен приоритет на АБВ. Д-р Желев е човекът, който я разработва. Целта ни е да спрем демографската катастрофа. Това подчерта в обръщение към медиците водачът на листата на АБВ за Девети кърджалийски многомандатен район Трендафил Величков. Той каза,че вниманието е насочено към пограничните райони. В страните на Западна Европа за тях се полагат специални грижи. Редно е да го сторим и ние тук, категоричен бе Величков. Той призова за активност и повече предложения. При нас има широко представителство на граждани. Създали сме граждански съвети. Участвайте, призова присъстващите Величков.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини