ЕК: Не блокираме ”Южен поток”, искаме да отговаря на закона

 
От ЕК заявиха, че не блокират “Южен поток“, а искат проектът да отговаря на европейското законодателство.
Европейската комисия обяви вчера, че открива наказателна процедура срещу България и открои два съществени проблема в проекта "Южен поток".

Първият проблем е, че на компанията „Южен поток - България” е възложено да проектира, финансира, строи и управлява газопровода без съответните прозрачни конкурентни процедури.
Вторият проблем е с договорите за подизпълнители, при които може да бъде дадено преимущество на определени руски и български фирми.

Българо-руският консорциум "Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД" бе избран да изгради частта от "Южен поток" на територията на България.

"Многократно и ясно заявихме, че вложенията във всяка енергийна инфраструктура в ЕС трябва да бъдат съобразени с всички европейски правила - за енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. ЕК вече изясни, че сключените междуправителствени споразумения с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" не отговорят на съответните изисквания", каза Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Според нея тези споразумения не съответстват на основни положения от третия енергиен пакет.

В началото на тази година бе обособена работна група с представители на ЕК и на Русия, досега се състояха две заседания на техническо равнище. Обръщането на Русия към Световната търговска организация с жалба срещу третия енергиен пакет подкопава основите на тази работна група. Затова в своята европейска енергийна стратегия ЕК настоя за спирането на "Южен поток" до пълното му съобразяване с европейското законодателство.

Проектът трябва да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС в областта на енергийната сигурност, допълни Бергер.

Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, отбеляза, че ЕК е изпратила вчера официално писмо до България за нарушения на европейското законодателство в областта на обществените поръчки по отношение на "Южен поток".

"Предприехме тази наказателна процедура, защото работата по газопровода ще започне всеки момент, трябваше да действаме спешно", поясни той и призова останалите държави от ЕС, част от пътя на газопровода, да сключват договори с обществени средства в пълно съответствие с договорите на Общността.

"Ако е необходимо, ще вземем мерки (и срещу останалите държави от ЕС по трасето)", посочи той.

Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви днес, че наказателната процедура на ЕК срещу България за "Южен поток" не трябва да се драматизира и че до санкции нямало да се стигне.

"От 2010 г. има официално писмо от Агенцията за обществени поръчки, която казва, че проектната компания не може да бъде възложител по ЗОП, докато не получи лиценз", обясни той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини