САЩ засилват военното си участие в Източна Европа

 
Заради интервенцията на Русия в Украйна, САЩ ще увеличат военното си присъствие в Източна Европа. НАТО разработва нови отбранителни планове
Обама ще поиска от Конгреса на САЩ да подкрепи иницативата на повишаване на сигурността на европейските съюзници и да отпусне един милард долара за засилване на американското военно присъствие в Европа, се казва в съобщението.

Инициативата предвижда по-голямо участие на американския боен флот във военноморските операции на НАТО, включително "по-трайни дислокации" в Черно и Балтийско море.

"Ние преразглеждаме присъствието на нашите въоръжени сили в светлината на новите предизвикателства пред сигурността в Европа. Тези усилия няма да бъдат за сметка на други отбранителни приоритети като нашия ангажимент към преместване на баланса към Азия и Тихия океан", декларира администрацията на Обама.

Съобщението бе направено в началото на четиридневната обиколка на Обама в Европа, която започна от Полша.

Минути след като кацна във Варшава, той заяви, че европейската сигурност е "неприкосновена" и "крайъгълен камък" на сигурността на САЩ.

Обама призова Русия да използва влиянието си сред сепаратистите в Украйна, за да ги убеди да сложат оръжия. Той се обяви за добри отношения с Москва, ако тя спазва международните норми.

По-късно на пресконференция с полския президент Бронислав Комаровски Обама обеща и увеличаване на американското военно присъствие в Източна Европа на фона на кризата в Украйна и потвърди ангажимента на САЩ към сигурността на Полша.

Това увеличаване засяга броя на американския военен персонал, който е на ротация в Източна Европа, както и увеличаване на военното оборудване.

Президентът поясни, че е призовал и американския Конгрес да одобри 1 милиард долара финансиране в подкрепа на това увеличаване.

Обама обаче прикани европейските съюзници на САЩ да увеличат разходите си в областта на отбраната.

Коморовски приветства обещанията на Обама и обяви, че Полша ще увеличи разходите си за отбрана до 2% от брутния си вътрешен продукт от настоящите 1,95 процента.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова междувременно Русия да върне Крим на Украйна.

"Присъединяването на Крим към Руската федерация е незаконно, не го признаваме и за нас полуостровът е част от Украйна, призоваваме Русия да го върне. Настояваме за пълно оттегляне на руските войски от украинската граница, виждаме изтегляне, но все още има десетки хиляди войници в този район и присъствието им там е неоправдано", заяви той пред журналисти.

Расмусен съобщи, че изготвянето на нови отбранителни планове вече е в ход.

"Ще преценим какво още да направим; украинската криза показа, че обхватът на заплахите се разширява и става непредвидим", допълни той.

По неговите думи Русия е опитала да преначертае силово границите.



Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини