Кампания за политическо убежище на Сноудън във Франция

Френското сп. "Експрес" и сайтът change.org започнаха кампания за предоставяне на убежище във Франция на Едуард Сноудън.
Списанието издаде манифест и инициира петиция, с която иска Франция да предостави убежище на бившия консултант на Американската агенция за национална сигурност.

Сноудън, който е в основата на разкритията за американските програми за следене, получи временно убежище в Русия, но то изтича през август.

"Франция, която е страна, защитаваща правата на човека и свободата на пресата, има особено задължение към Сноудън, защото френската конституция предвижда всеки, който е преследван заради действията си в полза на свободата, да има право на убежище на френска територия", се посочва в декларация на "Експрес", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В нея пише още, че разкритията на Сноудън показали, че масовото събиране на данни от Агенцията за национална сигурност надхвърля рамките на борбата с тероризма и други геополитически рискове.

Авторите подчертават, че Сноудън е издигнал общия и етичен интерес над държавните съображения.

Петицията призовава президента Франсоа Оланд и премиера Манюел Валс да дадат на Сноудън статут на политически бежанец.

"Не съм съгласен, но щом въпросът е поставен, разбира се, ще бъде обсъден", заяви френският премиер Манюел Валс.

Петицията на списанието и на сайта вече е подписана от петдесетина влиятелни личности, сред които са бившият премиер Мишел Рокар, социологът Едгар Морен, философът Люк Фери.

Убежище в Бразилия

Вчера медии съобщиха, че Едуард Сноудън е подал официална молба за получаване на убежище в Бразилия.

Бразилският външен министър Луис Алберто Фигуиредо обаче отрече Сноудън да е отправял искане за предоставяне на убежище към правителството на страната.

„Ако такова искане постъпи при нас, то ще бъде разгледано, но засега не е постъпило”, заяви Фигуиредо.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини