Обиколката на Обама в Европа започна от Полша

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна във Варшава, където ще участва в честването 25 години от демократичните промени в Централна и Източна Европа.
Честванията са по повод на 25-годишнината от първите свободни парламентарни избори в Полша, насрочени в резултат на дейността на профсъюза "Солидарност" и положили началото на демократизацията в Източна Европа.

Веднага след като кацна на военното летище във Варшава, Обама се срещне с полския президент Бронислав Коморовски и с американски и полски пилоти на американските "Еф-16", съобщиха полски медии, цитирани от БТА.

Американските изтребители бяха разположени в Полша в знак на подкрепа на НАТО за страните от региона на фона на кризата в съседна Украйна.

"Ангажиментът на Вашингтон към сигурността на своите съюзници в Централна и Източна Европа е ненарушим", заяви Обама, като добави, че това е крайъгълен камък за собствената сигурност на САЩ.

Президентът ще участва следобед в среща с президентите на страни от Централна и Източна Европа, сред които е и българският държавен глава Росен Плевнелиев.

В сряда Обама ще произнесе във Варшава реч, в която ще оцени високо успехите на Полша по пътя към демокрацията и ще изпрати "важно послание към Украйна", казаха от Белия дом.

Полската столица е първата спирка в четиридневната европейска обиколка на Обама, по време на която ще се срещне и с новоизбрания украински президент Петро Порошенко.

От Варшава американският президент ще отпътува за Брюксел, където ще участва в набързо подготвената среща на върха на Г-7, която замества форума на Г-8 в руския град Сочи, отменен заради анексирането на Крим.

От белгийската столица Обама ще отпътува за Париж, където ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд, а в петък, 6 юни, ще се присъедини към други световни лидери за възпоменателните церемонии по случай 70-годишнината от дебаркирането на съюзниците в Нормандия през Втората световна война.

Руският президент Владимир Путин е приел поканата на Оланд и също ще присъства на тържествата на нормандския бряг.
В края миналата седмица от Белия дом съобщиха, че не се предвижда официална среща между Обама и Путин. Според дипломатически източници в четвъртък Оланд ще даде две официални вечери - и на Обама, и на Путин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини