1370 бездомници скитат по улиците

Към края на септември у нас са регистрирани 1370 бездомни хора, като от тях 860 са ползвали социални услуги, 26 – здравни, а 83 - други услуги. Това съобщи в минутите за парламентарен контрол министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в отговор на питане на народния представител Семир Хусеин Абу Мелих.

За осигуряването на подслон и подкрепа на бездомните хора у нас се предоставят услуги в 13 центрове за временно настаняване с общ капацитет 625 места, от които 442 са заети; 6 приюта с общ капацитет 130 места, от които 81 - заети; 13 центрове за работа с деца на улицата с общ капацитет 231 места, от които 213 - заети.

Подслон се предоставя също в т.нар. защитени жилища и центрове за настаняване от семеен тип. В София през зимните месеци функционира един кризисен център за настаняване на хора в риск, в който подкрепа намират 70 бездомни хора. За да се гарантира достъпът до тези услуги в проектозакона за Държавния бюджет за 2014 г. е предвидено финансиране в размер на 3 962 800 лв. за близо 1000 потребители, съобщи министър Адемов.

Той посочи, че най-разпространена услуга за подкрепа на бездомните хора са обществените трапезарии, където ежедневно се предлага безплатен или частично платен обяд на най-нуждаещите се. През 2014 г. за дейността на обществените трапезарии са предвидени 2 млн. лв. повече в сравнение с отпуснатите през тази година средства, отбеляза Адемов.
Към момента във всички 28 области в страната функционират 181 обществени трапезарии, като потребителите им са се увеличили с над 50 на сто и са общо 16 982 души, от които около 1200 са деца.

Министър Адемов допълни, че в процес на реализация е схема "Интегра" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за насърчаването на равен достъп до адекватни жилищни условия за хора в трудно положение. Бенефициенти по програмата са Бургас, Видин, Девня и Дупница.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини