ВИДЕО: Държавата направи проверка в приюта за безстопанствени животни в Перник

Държавата в лицето на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) извърши проверка в скандално известния приют за безстопанствени животни, чиито услуги ползва Община Перник.

В проверката на БАБХ взеха участие и активисти от неправителствени организации за защита на животните - Г-жа Аксиния Боснева от Федерация "Грижа за бездомните кучета" и Г-жа Антоанета Ваташка от сдружение "Дай лапа". На проверката присъстваха също и общественици, както и граждани, на които съдбата на бездомните кучета не е чужда. Председател на комисията бе Д-р Данаил Колев, официален ветеринарен лекар на Община Радомир, както и Д-р Стойне Стойнев, инспектор в ОДБХ, гр. Перник.

Проверката установи, че ветеринарните лекари, които извършват процедури върху безстопанствените животни са Д-р Дамян Иванов и Д-р Димитър Стоилов. Същите имат право да извършват процедури върху животните само в присъствието на Управителя на обекта, който в момента на проверката не присъстваше.

Бе установено по документи, че за периода от 01.03.2011 г. до 01.07.2012 г. са заловени 810 бездомни кучета, като 796 от тях са върнати по местата, от където са били заловени след извършването на необходимите медицински процедури.

В момента на проверката бе установено, че в дневника за постъпване на животни не се отбелязват новородените кученца, а само тяхната майка. Това се извършва в нарушение на правилника и поражда опасност малките кученца да изчезват без следа или с тях да се извършват други, забранени от закона действия.

Установено бе, че не малък брой кучета са осиновени от нови стопани, но не са извършени дейности по контрола на новите стопани дали предоставят на кучетата си нормални и безопасни условия за живот.

Според изискванията на закона - управителя на приюта трябва да издава паспорти за всички кучета. Проверката установи, че такива са били издавани само на осиновените кучета. Посочено бе, че на напусналите приюта кучета не се извършва реваксинация и повторно обезпаразитяване.

Недоумение буди факта, че на практика обекта е неохраняем. Същият би трябвало да се охранява или с жива охрана, или с видеонаблюдение, или със СОД. Всъщност - СОД има, но той е само за контрол на достъпа до помещението с операционната. В същото време всеки може да прескочи оградата и да прави с кучетата в клетките каквото си поиска. Защото аларма за района на двора и клетките - няма!

Почуда буди и превозното средство, с което се транспортират уловените кучета от и до приюта. То е най-обикновена лека кола - комби, която по никакъв начин не отговаря на изискванията на закона. Багажното помещение не е отделено от пътническото. В него липсва вентилация, каквото е изискването по закон. 

Извършената проверка на приюта постави много повече въпроси, отколкото даде отговори. Най-същественият от тях е дали наистина манипулациите в приюта се извършват под надзора на управителя или младите ветеринарни лекари са оставени да се оправят с кучетата сами? Оказа се, че лекарят, под чиито надзор трябва да се извършват манипулациите е преподавател в столичен ВУЗ и хич не е ясно по какъв начин съчетава преподавателската си дейност с надзора по манипулациите върху кучетата...

Оказа се също, че при ефтаназия на куче по закон трябва да присъства и трето лице - представител на НПО. Това "неудобство" бързо е било разрешено като самите ветеронарни лекари са станали членове на тяхно си НПО. Остава открит въпроса - може ли ветеринарен лекар, извършващ процедура по ефтаназия в същото време да контролира себе си като трето, независимо лице, представител на НПО?

Въпрос на морал, дълг и чест...

 

ВИДЕО ОТ ПРОВЕРКАТА:

 

 

 ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОВЕРКАТА:

 

 ИЗЯВЛЕНИЕ НА Г-ЖА АКСИНИЯ БОСНЕВА

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини