Защитниците на бездомните кучета победиха Столична община

Грета Коновска

Сдружение „Федерация грижа за бездомните кучета”, гр. София, сдружение „Помощ за животните - Дара”, гр. София, фондация „За правата на животните в България”, гр. София, фондация „Добрите феи”, гр. София спечелиха делото срещу Столична община и постигнаха отмяна на "Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни – домашни любимци (кучета и котки) на територията на Столична община".

В свое решение Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на първоинстанционният съд и обяви споменатат по-горе наредба за нищожна. Съдът е преценил, че Стличният общински съвет няма правомощия да издава наредби, които противоречат на закони, като подробно са описани законите, на които посочената наредба противоречи (Закона за ветеринарномедицинска дейност, Закона за защита на животните, Закона за местните данъци и такси и др.). Подчертано е, че оспорената наредба всъщност представлява кратък вариант на споменатите по-горе закони и по тази причина Столичният общински съвет няма компетентност за издаването и, която да и е била вменена от Конституцията на РБ или друг закон.

Поради всичко изложено съставът на Върховния административен съд приема, че оспорената наредба е нищожна, тъй като е приета от Столичния общински съвет в противоречие с нормите на чл. 2, ал.1 и чл. 8 от ЗНА без съответна компетентност - без овластяване с Конституцията или със закон и за уреждане на обществени отношения, които са регламентирани от нормативни актове от по- висока степен. Ето защо като достига до извод в този смисъл и по тези съображения обявява нищожността на обжалвания подзаконов нормативен акт, приет от Столичния общински съвет, съставът на Административен съд София - град, постановява решение, което кореспондира с нормативната уредба. Общината е осъдена да заплати 450 лв. съдебни разноски на жалбоподателите.

"Споделям с радост тази велика победа! Тя е за всички нас и за животните. Безкрайно тържествувам за този успех! Браво, браво, браво! Все така Господ да ни помага за ИСТИНАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА!", пише в писмо до медиите Грета Гановска, активист на защитниците на животни. Нека това служи за пример на всички, които искат да защитават правата и законността в България!!

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини