Там е забранено за бездомници

Първо им забраниха да ровят из кофите за боклук, а сега създават зони, които те нямат право да обитават - правителството на Виктор Орбан предприема пореден опит за разправа с бездомните. Но среща сериозна съпротива.

През последните години унгарското правителство на няколко пъти предприе опити за разправа с бедомниците. И на няколко пъти Конституционният съд отхвърли планираните мерки. Сега правителството на Орбан стартира нов опит: в началото на седмицата парламентът в Будапеща прие нов вариант на закона, забраняващ на бездомниците да "обитават" определени обществени места. При това не е съвсем ясно какво точно се разбира под "обитаване". Забраните важат за места, които влизат в списъка на унгарското културно наследство, както и за всички онези публични пространства, които съответните градски власти ще обявят за "зони, забранени за бездомници". Онези от тях, които нарушат забраната, ще плащат глоби, ще полагат общественополезен труд, а ако повторно бъдат заловени да обитават място, забранено за тях, ги грози и затвор.

Хиляди съдби

Множество унгарски неправителствени организации разкритикуваха остро закона и призоваха президента Янош Адер да не го подписва. "Криминализирането на бездомните е неприемливо", се казва в обща декларация. А инициативата "Градът е на всички ни", която се обявява в защита на бездомните, организира протест пред парламента в Будапеща, в който се включиха стотици хора. От инициативата критикуват факта, че правителството е обещало да осигури на всички хора без подслон място в социален дом, без да си прави сметка, че местата там и без друго не достигат. В двумилионна Будапеща живеят между 10 000 и 15 000 бездомници, а местата в социалните домове са едва 6 000.

Според преценките на някои хуманитарни организации, близо 80% от бездомните в Будапеща идват от други региони на Унгария, най-вече от източните части на страната. В началото на 1990-те години десетки хиляди работници от тамошната тежка индустрия останаха без работа. Регионът, който по социалистическо време имаше славата на център на стоманодобивната промишленост, сега е прочут главно с високата си безработица. Голяма част от тамошните бездомници заминават за Будапеща, защото в столицата имат по-големи шансове да изкарат някоя и друга пара или поне временно да бъдат настанени в някой от социалните домове.

Представители на унгарското правителство упорито отхвърлят всички критики срещу новия закон. "Умопомрачителна глупост е да се твърди, че криминализираме бездомниците", казва държавният секретар във Външно министерство Гергей Прьоле. "Просто не искаме бездомните да обитават места, които по традиция привличат много туристи", допълва той.

"Това е нечовешко!"

Критиците на закона са на друго мнение. Според тях мерките срещу бездомниците са част от цялостното враждебно отношение спрямо бедните. "Управниците се нуждаят от изкупителна жертва, за да отклонят вниманието от огромните социални проблеми в Унгария. За целта те инструментализират най-бедните сред бедните - бездомниците, ромите и бежанците", казва Теса Удвархели от инициативата "Градът е на всички ни".

Мерките срещу бездомниците са нечовешки, казва и известният унгарски пастор Габор Ивани, който от две десетилетия насам се грижи самоотвержено за хората без подслон. В Будапеща той е основал кухня за бедни, както и един социален дом. "В правителството обичат да се хвалят, че са християни, но в поведението им спрямо бездомните хора няма нищо християнско", казва пасторът.

Източник: dw.de

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини