Добър баща или не? Зависи от размера на тестисите

На приматите, както и всички оставали животни, им се налага да решават до каква степен да участват в грижата за потомството или да вложат ресурси в създаването на повече деца. Известно е напр., че самците на шимпанзето се стремят да създадат колкото се може повече потомци и не се грижат за новородените. Самците на горилите, обаче, защитават потомците си.

Тази разлика по интересен начин влияе върху семенниците при шимпанзетата, които са видимо по-големи от тези на горилите, поради простата причина, че на шимпанзетата им е нужна повече сперма.

Според американските учени същата закономерност може да се установи и при хората.

Първоначално антропологът Джеймс Рилинг искал да изясни защо различните бащи проявяват толкова различна загриженост към децата: от пълно игнориране до непрекъснато внимание към детето. За целта учените поканили 70 мъже, които имали деца на възраст между 1-2 години и с помощта на магнитен резонанс сканирали мозъка и семенниците им. Освен това бащите и майките преминали тест, който трябвало да покаже, до каква степен мъжът се занимава с детето.

Когато на доброволеца, който според жена му, бил добър баща, показвали снимка на детето му, силно се активизирала зона в мозъка, която отговаря за системата на подкрепа. Т.е. от общуването с детето (в случая виждането на неговата снимка) този човек получавал повече удоволствие. Тази реакция корелирала с размера на семенниците. Мъжете с по-големи тестиси се занимавали по-малко с децата си и въпросната зона в мозъка реагирала по-слабо при показването на снимката на детето.

Този извод се потвърждава и от нивото на тестостерон. Учените потвърдили, че бащинската грижа разцъфва при понижено ниво на тестостерон.

Т.е ако се вярва на установеното съответствие между размерите на семенниците и реакцията на мозъка сред мъжете има такива, които предпочитат да се размножават, и други, на които им харесва повече да се грижат за потомството си.

Учените твърдят, че дори ако по рождение мъжът е предразположен към единия или другия вид, то той може да бъде променен, като полага повече грижи за детето си. Така нивото на тестостерон се понижава и се отразява върху отношението му към детето.

Разбира се, родителското поведение е сложен феномен, върху който влияят много фактори и не може да се съди за родителските качества само по размера на семенниците.

Според авторите на изследването този размер също се обуславя от различни събития в живота на мъжа. Но информацията по този въпрос все още е недостатъчна.

 

Източник: samotniroditeli.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини