Размерът на смартфона определя способността за самоизява?

Смартфоните са вече част от живота ни. Те ни позволяват да поддържаме връзка. Но малко хора са наясно, че тези устройства могат също да повлияят на нашите решения, нагласи и поведение.

Изследване, проведено в Университета Харвард показва, че размерът на мобилното устройство оказва влияние върху нивото на нашата самоувереност. На практика хората, които имат по-малки телефони са не толкова настойчиви, в сравнение с тези, които използват смартфони и други устройства с по-големи размери.

Колкото по-малко е устройство, толкова по-малко вероятно е неговият собственик да отстоява правата си
В експеримента са участвали 75 души, които били разделени на случаен принцип, като трябвало изпълняват различни дейности с различни устройства. Изследователите имали пълната гама от размери на продукти на Apple: Ipod Touch, IPAD, MacBook Pro и IMAC.

След завършване на задачите, изследователят казвал всеки участникедно и също: " Ще се върна след пет минути, за да те информирам. Ще ти платя и ще си тръгнеш. Ако не дойда, моля,. елате и ме намерете на рецепцията."

Изследователят изчаквал 10 минути, за да може да види какво ще предприемат участниците при закъснението му. Тези, които използвали по-малки устройства, им отнело повече време, преди да отида да потърсят учения в сравнение с тези, които използвали по-големи екрани. Хората, на които бил даден Ipod Touch чакали 4,93 минути, докато тези, които имали на разположение IMAC чакали само 3,41 минути, преди да отидат да търсят учения и да поискат плащането.

Размерът на екрана се отразява на позата на тялото, която издава дали сте повече или по-малко уверен
Изследователите смятат, че обяснението се крие в позата, която заемаме, когато използваме тези устройства. Когато използваме телефони и таблети сме склонни да заемаме затворена поза. За разлика от тях, когато използваме компютър позата е по-отворена и експанзивна и не сме толкова напрегнати.

Това не е първото изследване, което показва силния ефект на нашите пози върху собствените ни нагласи и решения. По-отворената поза не само създава усещане за власт, но също така увеличава прага ни на болка, подобрява представянето ни в стресови ситуации и намалява нивото на кортизола, като същевременно увеличава това на тестостерона. Например, бе установено, че прост акт като сядането правилно на стола ни кара да се чувстваме по-сигурни и уверени, дори и в случаите, когато сме изправени пред предизвикателството за нашите възможности.

Ето защо позиция, която включва затваряне на себе си ще направи по-малко вероятно да отстояваме правата си и дори може да ни накара да се съмняваме в нашите възможности или дори да понижи самочувствието ни.

Разбира се, използването на по-голям екран или заемането на по-отворена поза не е достатъчно, за да станем по-настоятелни. Важно е да знаем, че използването на смартфона може да намали способността ни да се изяваме. Може би е добра идея при определени обстоятелства - преди интервю за работа или друго важно събитие, да не го използваме.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини