Студентите въстанаха срещу пушенето на обществени места

Младите са пушачи, но не са от върлите противници на забраната

Бъдещето на нацията, студентите, нарекоха готвената отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места престъпно деяние. В специално обръщение до медиите в България националното представяне на студентските съвети /НПСС/, които представляват студентите от всички 51 ВУЗ-а в страната, се обявяват единодушно против последните законодателни инициативи на народни представители за цялостна или частична отмяна и/или преразглеждане на забраната за тютюнопушене на обществени места.

В писмото четем: 

Ние, като представители на студентското общество и в частност на студентите в сферата на медицинските науки не може да останем безразлични по толкова важен за обществото въпрос, касаещ пряко здравната култура и здравето на студентите, младите хора и  цялото общество.

Изразявайки факти и доказателства за вредата от тютюнопушенето върху пушачите и тези, които непряко биват повлиявани от тютюновия дим, ще обосновем нашето становище по темата.

С въвеждането на забраната за тютюнопушене на обществени месна България направи избор в интерес на всички български граждани и постави здравето на нацията сред най-важните приоритети. Така нашата страна изпълни и ангажиментите към регламентите на СЗО, МОТ и Конвенциите на ЕС. Отстъплението от тази позиция би било престъпен спрямо здравето на нацията акт и прецедент в световен мащаб.

 

Фактите и доказателствата са във фейсбук страницата на НПСС, където тече и анкета с въпрос:

Съгласни ли сте да падне забраната за тютюнопушене на обществени места?

За само два дни с отрицателен отговор са гласували 1167 души, за падане на забраната са дали вота си само 179 души. 

Становището на студентите оборва мита, че младите хора са най-големите противници на забраната, защото повечето от тях са пушачи. По мнението на лекари, включително и такива които работят с хора желаещи да откажат цигарите, проблеми със забранителните режими имат най-вече хората от средната възраст, които не могат да се преборят с дългогодишния навик и предизвиканата от никотина зависимост.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини