На Спасовден миряните почитат Възнесението

Молебен за здраве отслужиха пред параклиса „Възнесение Господне“ на Ямача отец Златко и отец Георги. Преди да стигне до върха литийното шествие мина по улиците на града. Миряните понесоха иконите  от църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, където бяха осветени.

На Ямача курбанът за здраве вече клокочеше на огъня.

Хората се помолиха за здраве, благоденствие. „ Да правя добро, да вярвам в доброто и да е здрава внучето, което очакваме!“, си пожела Николина Стайкова, която беше сред тези, последвали иконите от храма към параклиса.

Възнесение Господне или Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Христос останал на Земята при своите ученици. На този ден в подножието на Елеонската планина се въздигнал в небесата. Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. Преди Възнесението Божият син казал на учениците си, че след 10 дни, или 50 след възкресението си, ще им изпрати Светият Дух, който животвори всичко, разказа пред мнозинството отец Златко. Той научи миряните, че Възкресението, Възнесението и петдесятница са свързани празници.

В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Според народните вярвания на 40-ия ден от Великден тръгват самодивите. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С китките му се лекуват и болните.Затова и в навечерието на празника болни и недъгави хора преспиват на росеновите ливади за изцеление.

Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини