Венеция и още исторически места по средиземноморието ще изчезнат заради повишаването на нивото

Около 50 известни исторически обекти в Средиземноморието ще бъдат застрашени от наводнения или свлачища още през следващия век, твърдят учени от Килския университет в Германия. Става дума за забележителности, включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Изследването е публикувано в Nature.

Сред застрашените места са Венеция, средновековният град в Родос, историческият център на Пиза, медината в Тунис, Дубровник, Патос, Библос, старият град в Корфу, Сиракуза, Равена и много други обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО по крайбрежието на Средиземно море.

Още до 2100 година повишаващото се ниво на морето заради топенето на ледниците ще доведе до наводнения и ерозия, казва Лена Рейман, руководител на екипа изследователи.

Доктор Рейман отбелязва, че изследването ще помогне на правителствата на средиземноморските страни да изработят стратегии за запазването на уникалните паметници и възможното им преместване. 

Изследването показва, че днес от 49 исторически места от Световното наследство, разположени в ниско разположени крайбрежни райони на Средиземно море, 37 са изложени на риск от 100-годишни наводнения и 42 са застрашени ерозия на бреговете. До 2100 г. рискът от наводнения може да се увеличи с 50%, а рискът от ерозия - с 13% в целия регион, като значително се увеличава при някои от тези исторически обекти.

Нивото на световния океан се вдига заради топлинното разширение на океанската вода и топенето на ледената покривка в Антарктида и Гренландиа. През 20 век средното ниво се е повишило със 17 см и продолжава да се повишава. Скоростта на вдигането на морското ниво се увеличава средно с 0,084 милиметра за година.

Според последните изследвания Антарктида е загубила над 2,7 трилиона тона лед от 1992 година насам, а това е вдигнало морското ниво с почти 8 милиметра. През последните пет години топенето се е ускорило три пъти в сравнение със скоростта му през предишните две десетилетия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини