"Почти сигурно" 2023 г. ще бъде най-топлата за последните 125 000 години

Тази година "почти сигурно" ще бъде най-топлата от 125 000 години, предаде Ройтерс, като цитира учени от Европейския съюз (EС).

Те направиха това предположение, след като данните показаха, че изминалият месец е бил най-топлият октомври в света за този период, пише БТА.

Миналият месец е преминал предишния октомврийски температурен рекорд от 2019 г. с огромна разлика, казват от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

"Рекордът беше подобрен с 0,4 градуса по Целзий, което е огромна разлика", обясни заместник-директорът на институцията Саманта Бърджис. Тя определи октомврийската температурна аномалия като "много екстремна".

Топлото време е резултат от продължаващото отделяне на парникови газове от човешката дейност в съчетание с появата на природния феномен Ел Ниньо тази година . Той затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан.

В световен мащаб средната температура на въздуха през октомври е била с 1,7 градуса по Целзий по-висока в сравнение със същия месец през 1850-1900 г.  - период, който от "Коперник" определят като прединдустриален.

Рекордният месец октомври означава, че 2023 г. вече "почти сигурно" ще бъде най-топлата година, откакто се води статистика, се казва в изявление на Европейската служба за климатичните промени "Коперник". Предишният рекорд е на 2016 г. - друга година, в която действаше Ел Ниньо.

Данните на "Коперник" са от 1940 г. "Когато комбинираме нашите с информацията на Междуправителствената експертна група за климатичните промени можем да кажем, че това е най-топлият месец за последните 125 000 години", казва Бърджис.

По-дългосрочните данни от научната експертна група на ООН за климата включват показатели от източници като ледени ядра, пръстени на дървета и находища на корали.

Единственият друг път преди октомври, когато месец е поставял температурен рекорд с толкова голяма разлика, е септември 2023 г. "Септември наистина, наистина ни изненада. Така че след миналия месец, е трудно да се определи дали се намираме в ново състояние на климата. Но сега рекордите продължават да падат и ме изненадват по-малко, отколкото преди месец", казва Бърджис.

"Повечето години с Ел Ниньо са рекордни, защото допълнителното глобално затопляне от него се прибавя към това, причинено от човека", обяснява Майкъл Ман, климатолог от университета на Пенсилвания.
 
Изменението на климата подхранва все по-разрушителни екстремни явления. Тази година имаше наводнения, които отнеха живота на хиляди хора в Либия, тежки горещини в Южна Америка и най-лошият сезон на горските пожари в Канада, припомня Ройтерс.

Въпреки че страните си поставят все по-амбициозни цели за постепенно намаляване на вредните емисии, досега това не се е случило. В световен мащаб нивата на въглероден двуокис достигнаха рекордно високи стойности през 2022 г.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини