Честит рожден ден, Лили Иванова

Наричана „Примата на българската естрада“, каквото и да кажем за нея, ще е малко. На 24 април Лили Иванова е рожденичка. Тя започва да се изявява на сцена още през 1961 г. Преди това учи за медицинска сестра в Медицинския техникум във Варна. Веднага след завършването си, по разпределение, започва работа в психиатричната болница в Бяла, но не след дълго се мести в болницата в родния си град Кубрат.

Кариерата ѝ стартира с популярни за времето си западни хитове, основно италиански и френски. Аудиторията тогава я приема като имитаторка на стила на Рита Павоне. От 1961 година Лили заживявя в София, а с това дава път и на кариерата си.

Лидия Станчева, завеждаща сектор „Естрада“ в Концертна дирекция, я насочва да започне уроци при пианиста Евгени Комаров, който да ѝ помогне за съставянето на репертоара ѝ. След няколко учебни часа Иванова прекратява уроците при него, тъй като нямала интерес към преподаваните ѝ руски романси. Малко по-късно през същата година отново от Концертна дирекция я включват в турнето „Естрада за всички“, където изпълнителите основно се изявяват в групи.

През следващата година Лили е включена в концерт на Вили Казасян и неговия състав Студио В. В този период е подгряваща певица в участията на оркестър Мелодии, в който популярни вокалисти са Емил Димитров и Мария Косева. Примата тръгва и на първото си турне в Румъния в същия този състав.

Не след дълго Лили сменя музикалния състав и продължава да пее в групата на Здравко Радоев. Музикалните им прояви били из цялата страна. 1964 година се оказва съдбоносна за бъдещето на звездата. Тя се появява за първи път на концерт в зала „Универсиада“ в София, където Лили пее в първата част на концерт на шведската рок-певица Джейн Сверт. Участието ѝ дава възможност публиката да заговори за нея и да придобие широка популярност.

Известността ѝ се разраства след средата на 60-те години на миналия век, като важна роля за това изиграва и навлизащата в домовете на българите телевизия. С групата на Здравко Радоев прави второ турне в Румъния, където румънците издават първата ѝ дългосвиреща плоча. Тя включва 8 песни, от които само две са български – с автори Александър Събев и Димитър Вълчев. Дотогава в България не е издавана дългосвиреща плоча.

 Оттогава досега българската прима може да се похвали с 35 албума, като някои от тях са издадени на плоча. Има фенове из цяла Европа, затова и има издадени албуми в редица европейски държави като Германия, Румъния, Турция, Испания, Русия и други.

Малко са изпълнителите от нейния ранг в Източна Европа, които могат да се похвалят със завидния брой копия от продажбите на албумите си. От 80-те години досега тиражът на българския пазар надхвърля 10 милиона копия. Според Александър Йосифов, директор на Балкантон в периода 1968- 1986 г., тиражът на продадените албуми в Съветския съюз не падал под 1 милион копия на издаден албум. В този период родната прима издава 18 дългосвирещи, 34 малки и 3 сборни плочи.

През 2015 г. издава първата си антология, носеща името „Невероятно“, с 65 песни от своя репертоар, издадени в пет компактдиска. Включените песни са от периода 1964-1989 г. Повечето излизат за първи път на съвременен носител, предвид периода, в който са издавани на плочи.

2015 година носи още едно музикално събитие за естрадната прима, а то е от Българската асоциация на музикалните продуценти. Подаряват ѝ платинена плоча за албума „Поетът“, който се появява на музикалния пазар и е продаден в над 15 000 копия. „Поетът“ е пуснат на пазара във винилова плоча, изработена в най-големите фабрики в Европа.

Едва ли има по-голяма, по-известена, по-добра и по-продавана певица у нас от Лили Иванова. Тя със сигурност може да се нарече истинска звезда. Звезда, която остава ненадмината в музикалния жанр от родната, европейската и световна сцена. Честит рожден ден, Лили! 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    добре де
    3 0
    14:58, 24 апр 2024
    Ще ни кажете ли на колко години е в момента? Защото чувам че става на 90 години.Това вярно ли е
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини