Пригответе се отсега – това лято Земята ще бъде засегната от изпепеляващи горещини

Изминалата 2023 г. счупи температурните рекорди с огромна разлика и бе най-горещата година в историята. За първи път температурите бяха с почти градус и половина по-високи от тези в прединдустриалния период. Но учените съобщават, че това не е пределът и настоящата 2024 г. ще бъде много по-гореща, което означава, че температурите ще надхвърлят 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалния период. Това означава, че онези предупреждения, които сме чували от учените в миналото, сега се превръщат в реалност. Според експертите това може да доведе до катастрофални последици, които ще разгледаме по-подробно по-долу.

Горещи вълни отвъд човешката издръжливост

Добре известно е, че човешкото тяло не може да издържи на температура, по-висока от +35 градуса според така наречения „мокър термометър“. Да напомним, че при тази температура потта вече не може да охлажда тялото.

Според много учени, както споменахме по-горе, температурата през 2024 г. ще достигне и дори ще надхвърли 1,5 °C в сравнение с прединдустриалния период. В същото време се очаква планетата да се сблъска с горещи вълни с температури на „мокрия термометър“ над +35 градуса, както съобщава изданието ScinceAlert. Ако температурите се повишат още повече – с до 2°C, както показват някои проучвания, температурите на „мокрия термометър“ редовно ще надвишават 35°C.

Температурите през 2024 г. ще надхвърлят границата на човешката издръжливост

Както е добре известно, горещите вълни вече са отнели живота на огромен брой хора. Особено тежко от тях страдат хората с хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, както и с психични заболявания. Но когато температурата достигне 35 градуса по показанията на влажния термометър, дори напълно здравите хора няма да могат да остават дълго на открито слънце.

Трябва също така да се разбере, че температурата на планетата се повишава твърде неравномерно. Това означава, че в някои региони средната температура ще се повиши до много по-високо ниво от 1,5 градуса.

Проучвайки данните от метеорологични станции по света, учените са установили, че много региони се приближават към смъртоносния праг на топлина и влажност, при това с много по-бързи темпове. В някои горещи и влажни региони, като крайбрежните райони на Обединените арабски емирства, температурата на влажния термометър вече понякога надхвърля 35°C. Следователно едно още по-голямо повишаване на температурата ще бъде наистина смъртоносно за тези региони.

Морските топлинни вълни ще унищожат биоразнообразието

През последната година се наблюдава драматично повишаване на температурата на океана. През 2023 г. бяха счупени температурните рекорди за цялата история на наблюденията. Според експертите това може да доведе до смъртта на морските екосистеми. На първо място, застрашени са тропическите коралови рифове. Смята се, че те съдържат повече видове, отколкото която и да е друга екосистема.

Както съобщават учените, коралите са се приспособили да живеят в определен температурен диапазон. Когато температурата се промени, коралите започват да избеляват, което означава, че губят цветните водорасли, които живеят в тъканите им. В крайна сметка те започват да умират, а с тях и всички организми, които живеят в рифовете.

Трябва да се каже, че изменението на климата вече доведе до увеличаване на честотата на морските горещи вълни. Според едно проучване, когато глобалните температури надхвърлят 1,5 °C в сравнение с прединдустриалните времена, 99% от рифовете твърде често ще бъдат изложени на прекомерна топлина. Това крие риск не само от тяхната гибел, но и от продоволствена криза за жителите на крайбрежните райони. Това може да засегне около един милиард души.

Разбира се, изключително високите температури ще доведат не само до морски топлинни вълни, но и до други катаклизми. Например пожарите, ураганите и смъртоносните торнада ще станат още по-интензивни и чести.

Какво ще се случи с климата през 2024 година

По-рано ви съобщихме, че настоящото повишаване на температурите, включително очакваната гореща вълна през 2024 г., се дължи на явлението Ел Ниньо в комбинация с глобалното затопляне на климата, както и на повишаването на температурата на океаните. От една страна, това е добра новина, тъй като с настъпването на Ла Ниня глобалните температури леко ще се понижат. Въпреки това тази година ще покаже какво ще се случи със Земята, когато средните температури постоянно са с 1,5 градуса по-високи от прединдустриалните нива.

Използвайки съвременни статистически инструменти и данни за температурата на океана за последните 150 години, изследователите изчислиха, че океанското течение ще се срине – с вероятност от внушителните 95% – между 2025 и 2095 г. Най-голяма е вероятността това да се случи след 34 години, през 2057 г.

Според учените стабилното повишаване на температурата с 1,5 градуса ще бъде критичната точка. Това означава, че в този случай затоплянето ще излезе извън контрол и ще започнат необратими процеси. Напълно възможно е това да се случи много по-бързо, отколкото учените досега са предполагали.

Нека да напомним, че според някои предположения океанът вече е погълнал толкова много енергия, че не е в състояние да стабилизира температурата на планетата. Ако това е вярно, повишаването на температурата ще се ускори. Повечето учени са единодушни, че ситуацията може да се оправи чрез намаляване на емисиите на парникови газове. Напоследък обаче се появиха много опоненти, които не са съгласни, че глобалното затопляне се дължи на човешката дейност. Поради това ефективността на намаляването на емисиите също се поставя под въпрос. Но прогнозата така или иначе е, че 2024 година ще бъде много гореща.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини