Провериха язовир Студена и коритото на Струма

Обстойна проверка на коритото на река Струма и стената на язовир Студена беше направена вчера. Комисията, оглавена от заместник кмета на Перник Станислав Владимиров, инспектира критичните точки, които могат да бъдат засегнати от снеготопенето.

Първата спирка на комисията беше язовир Студена. В момента нивото на водата в съоръжението е малко над 9 млн.куб. м. Всъщност по-празен язовирът е бил едва през 2000-та година. Очакванията са с обилното снеготопене язовирът да се напълни средно с 12 до 15 млн. куб.м. Няма никаква опасност стената да се спука – в това увериха всички специалисти на място на проверката. Максималният обем на язовира е 25 млн.куб.м., но до евентуално изпускане ще се стигне, ако се достигнат 21 млн. куб. м. Следващите спирки на назначената комисията бяха село Студена и квартал Църква. Кметовете на населените места показаха традиционно критичните участъци при реката. Кметът на село Студена набеляза мостовете, които според него могат да създадат евентуални проблеми. В кв. Църква Станислав Владимиров огледа участъка на река Рудащица на ул. „Владайско въстание”, където е имало наводнения и преди. Там ще се вземат мерки за укрепване на коритото. Участъкът около къщите до река Маниш в кв. Църква също беше огледан. Там коритото е наскоро е било ремонтирано и укрепено.

Заедно с кмета Ивайло Иванов комисията пое към кв. Изток, където огледаха река Струма при района на Албените. Там реката е най-близо до блоковете, затова съответно е и един от най-рисковите участъци. Разбира се оглед беше направен и на мястото, където преди година имаше обилно наводнение при бензиностанция „Шел”.

Целта на проверката е да се вземат мерки за превенция преди очакваното снеготопене.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини