Хасковлия плати съдебна такса с Държавни таксови марки! Ако спечели делото - банките остават на сухо!

Тодор Бойчев на път да разбие банките

Бившият офицер от ВВС, Хасковлията Тодор Георгиев Бойчев е на път да остави банките на сухо заради събираните от тях безбожни такси при плащанията на преводи към държавните учреждения!

Както всеки от вас не веднъж се е уверявал с очите си - банките в България събират безбожно високи такси за всеки превод към държавно учреждение! Дали ще плащате глоба към КАТ, дали ще си вадите нови лични документи, дали ще искате копие от документ от съда или ще плащате такса за заведено от вас дело - винаги трябва да си приготвите и една доста тлъстичка сума, която банката щипва от джоба ви под формата на такса за превода на парите ви! Понякога в наглостта си банките стигат до там, че таксата за превод е в пъти по-висока от самата сума на превода! Например случвало се е за 50 стотинки такса за копие от документ банката да прибира 5 лв. такса за превод!

Всички се възмущаваме от това, но малко от нас стигат по-далеч!

Тодор Бойчев обжалва с частна жалба разпореждане пред Върховният административен съд за мълчалив отказ на министъра на отбраната по заявление за достъп до обществена информация. С разпореждане на председателя на пето отделение на ВАС - жалбата е оставена без движение! Жалбоподателя Бойчев е внесъл държавна такса в размер на 10 лв. не по сметка на ВАС (за което е трябвало да нагуши банката с поне 5 лв.), а чрез държавни таксови марки! С обжалваното разпореждане председателят на пето отделение на ВАС е приел, че държавната такса е следвало да се внесе по сметка на ВАС, а не чрез таксови марки!
Петчленен състав на ВАС, обаче решава, че подобно разпореждане е незаконосъобразно! Закона определя само размера на дължимата в този случай държавна такса, но не и начинът на събирането й! Начинът на събирането на таксата е определен с чл. 2 от Закона за държавните такси, като основен такъв е този чрез таксови марки! Поради всичките тези причини съдът ОТМЕНЯ разпореждането на председателя на пето отделение на Върховния административен съд и връща делото за ново разглеждане!

Подобно развитие на събитията е от особена важност не само за изхода на делото на Тодор Бойчев, а и за всички граждани на България! Ако доведе борбата си до успешен край - Бойчев ще помогне не само на себе си, а и на всички нас да оставим в джобовете си милиони левове, които банките ни прибират за комисионни за преводите ни!

Дано наистина на Коледа да стават чудеса!

Определението на ВАС можете да прочетете тук:

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини