Съд отмени „Синя зона“, не била обсъждана публично

Администравният съд в Перник отмени вчера Наредба на общинския съвет, с която се въвежда „синя зона“ в центъра на града. Магистратите бяха сезирани с жалба от перничанина Вихрен Матев, в която той твърдеше, че наредбата е приета в нарушение на закона, а освен това диксриминира граждани, живеещи в „Синята зона“. Съдът прие изцяло аргументите му, отмени наредбата и осъди общината да плати съдебните разноски в размер на 710 лева.

Аргументите на административните магистрати, публикувани на интернет страницата на съда, са много интересни и съдържат редица принципни заключения. На първо място съдът отбелязва, че съгласно разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс жалбите срещу подзаконови нормативни актове, каквито са наредбите на общинските съвети, се подават без ограничения във времето.

Последното изменение на Закона за нормативните актове, в сила от 1.01.2008 г. изисква „изработването на проект за нормативен акт дасе извърша при зачитане на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност", а алинея втора на същия член предвижда "преди внасянето на проект на нормативен акт съставителят да го публикува на интернет страницата си заедно с мотивите, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта".

Административният съд в Перник установява, че това законово изискване е било „грубо нарушено“, а проекта за „синя зона“ не е бил публикуван на интернет страницата на общината и не е бил публично обсъждан. По този начин заинтересованите лица не са имали възможност да изразят своите мнения и препоръки.

„Ако целта на наредбата е да се осигури възможност на действително живущите в центъра на град Перник да паркират автомобилите си по улиците, попадащи в "Синя зона", няма логика, а и законът не го допуска, от тази "привилегия" да се ползват само собствениците на ППС, живущи там по постоянен адрес, а да се изключат тези по настоящ адрес, тъй като и едните, и другите имат еднакви граждански права, гарантирани им с Конституцията“, пишат в мотивите си магистратите.

„Като препоръка към общинска администрация, с оглед подобряване организацията на движението в гр. Перник са ноторно известните констатации на съда, че независимо дали има определена "синя зона" или не, в центъра на града има нераглементирани "пиаци" за таксиметрови автомобили, които в максимална степен затрудняват движението както на ППС така и на пешеходци. Този проблем следва да се уреди със съответен акт в рамките на компетентността на длъжностни лица при общинска администрация Перник.“

„В тежест на ответника по жалбата – община Перник, следва да се поставят и разноските, направени от оспорващия. В случая разноските би следвало да се понесат и от трето, неучастващо лице в процеса, изготвило и внесло в противоречие със закона наредбата, но такава възможност не е предвидена, а съдът, за разлика от общинската администрация, спазва закона“ пише още в мотивите на съда.

Haskovo.net



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини