Учители: РИО-Хасково не контролира самозабравили се директори

Шефът на инспектората Иван Панайотов отхвърли обвиненията

Недоволни учители от Хасково и Минерални бани днес директно обвиниха регионалния образователен инспекторат, че не изпълнява функциите си по контрол на училища и директори. „Пълна каша е, а директорите са всевластни. Като управители на фирми, които обаче не се отчитат пред никой“ заяви възпитателят от Минерални Бани Аню Величков. За пример той даде факта, че бившата оздравителна, а сега професионална гимназия е в преразход от 22 хиляди лева по обезщетения за неправомерни уволнения, които после са паднали в съда. Обезщетението е в размер на 6 заплати. Величков посочи че той самият два пъти е уволняван и възстановяван. В момента е аут за 3-ти път.

Маргарита Янева пък обърна внимание върху кадровата политика в Хасковската финансово стопанска гимназия. Според нея там се назначават специалисти които не отговарят на изискванията на обявеното работно място или от друга страна, формално ги спазват, но се предпочитат пред много по квалифицирани кадри със сериозен учителски стаж, клас квалификации и допълнителни специализации. На практика това става по еднолично решение на директора, без никакви ясно обявени критерии. Посочени бяха и конкретни примери. Всичко това става със знанието на Регионалния инспекторат и шефа му Иван Панайотов.

„Когато сезираме инспектората те ни казват-ако мислите че се злоупотребява с вас, търсете правата си в съда. Питаме: къде тогава е контролната роля на образователния инспекторат, след като всеки се спасява поединично в съда, чудеха се учителите, мнозинството от които са от закриваната оздравителна гимназия в Минерални бани. Масово от там специалистите кандидатстват за работа в ФСГ „Атанас Буров“ заради сходния икономически профил на учебното заведение.

Въпреки, че изявлението на учителите дойде в края на работното време, Haskovo.net направи опит да се свърже със засегнатите страни. Не успяхме да установим контакт с директора на ФСГ г-н Цанко Цанков. Началникът на РИО Хасково Иван Панайотов пък коментира, че е правена проверка по случаите, но не са констатирани нарушения. Изборът на кадри е в правомощията на всеки директор в съответствие с приетата тази година наредба №2. Тя позволява назначаването на педагози да се извършва без конкурс и без кандидатите да бъдат преценявани от комисия. На въпроса какви в крайна сметка са обективните критерии, защо един учител е предпочетен пред друг, Панайотов отговори че всеки мениджър, какъвто се явява директора, има интерес да назначава най-добрите кадри, защото те му привличат ученици и съответно пари. Всичко е въпрос на целесъобразност.

Шефът на инспектората все пак призна, че директорите имат огромна власт и откакто разполагат със свои бюджети-завидна независимост. Той обаче категорично отрече да са оставени без контрол. РИО е уволнил двама директори само през тази година-г-жа Мургова в Харманли и г-жа Вангелова в Свиленград. Последната дама „прослави“ областта като единствена в страната пусна 5 часова матура, при разрешени 4 часа.

Повече по темата, конкретните имена замесени в скандала със техните гледни точки, очаквайте утре. Haskovo.net ще даде трибуна на всеки който се чувства засегнат по този или други поводи в сферата на образованието.

Г.Христов

Според Маргарита Янева/вляво/ и Аню Величков/ на долната снимка, директорите са всесилни

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини