Узунджово чества 160 години възрожденско училище

ОУ "Любен Каравелов" отбеляза с шествие 160 годишния си юбилей

Най-голямото хасковско село Узунджово чества 160 години от основаването на училището си. То е отворило само 15 години след откриването на първото българско училище изобщо, Априловската гимназия в Габрово през 1835-та година.

Училището е предшествало с близо 2 десетилетия възстановяването на българската екзархия в рамките на Османската империя и в този смисъл е стожер на християнството и българщината в цяла южна България. Непрекъснатата традиция продължава и днес с обучението на 260 деца от 3 села-Узунджово, Нова Надежда и Александрово. ОУ „Любен Каравелов“ преживява всичките реформи в образованието през последните 20 години и благодарение на жизнеността си се утвърждава като средищен учебен център.

Днес юбилеят бе отбелязан с откриване на учебен център „Европа“ в сградата на училището. Там децата ще бъдат обучавани в гражданско самосъзнание и общност към Европа. Модерно обзаведеният център е изграден само със собствени средства. „С доброволен труд на учителите и с парите от преходните остатъци по делегираните бюджети за последните 4 години“ уточни директорката Валя Димитрова.

Мултифункционален лазарен принтер бе подаръка за годишнината от община Хасково. Две картини бяха подарени от хасковските гимназии по Дървообработване и строителство и селскостопанската гимназия.

Празненството продължи с концерт в селското читалище.

Г.Христов

С пита бе открита новата зала "Европа"
Директорът на ПГДС "Иван Асен II" Александър Батимов връчва картина на директорката Валя Димитрова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини