Чрез изкуство ученици опознават чужди традиции

Иванка Стояноваq Красимира Дамянова и Костадин Калъпов (отляво надясно )преставиха проекта

Чрез музика и изкуство учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще изучават национални и религиозни празници на седем държави. Историята и традиите на Турция, Италия, Испания, Литва, Полша, Румъния и Холандия те ще опознават по проект на стойност 20 000 евро. Всяка от тези държави ще бъде представена от едно училище. Домакин на първата среща по проекта е Италия, която се представи с празника на знамето. В нея участваха координаторът на проекта Красимира Дамянова и учителката по история Иванка Стоянова.

Следващият форум ще събере партньорите в турския град Коня. Там те ще присъстват на дервишки обичай. Хасковското училище ще посрещне останалите участници в проекта на 24 май 2013 година. Възпитаниците на школото ще покажат как се почитат славянската писменост и култура в България.

Проектът по програма Коменски е озаглавен „Музиката и изкуствата в междукултурното общуване“. 16 000 лева от цялата му стойност вече са преведени, остатъкът ще бъде получен след финализирането му.

„Общината да помисли как може да помогне финансово на училищата, които работят по проекти. 20 % от стойтостта, които се плащат сле края на проекта, ние трябва да ги имаме . За нас са много средства и трудно ги осигуряваме от бюджета“, коментира директорът на хасковското училище Костадин Калъпов. Той допълни, че кметска помощ е възможна и че има такава практика в Димитровград.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини