Цар Киро иска 1 милион лева за счупен трон. Вестниците в неделя

„24 часа": Цар Киро иска 1 милион лева за счупен трон

Искове за 1 млн. лв. щети от бунтовете през септември завежда фамилията на Цар Киро.

"Ще съдим персонално всички, участвали в тези погроми. Претърпяхме големи загуби, домовете, колите ни унищожиха, семейството ни нападат", каза синът Ангел Рашков пред "24 часа".

Потрошен след размириците се оказал и прословутият златен трон на Цар Киро, което много разстроило фамилията.

"Освен това ни изпокрадоха дрехите, много техника, даже някой отмъкна електрическите котли за отопление, кошарата на детето, микровълнови печки. Продължават да задигат, а уж полицията пази", каза Ангел.

Той изброи Цветан Пейчев, Димитър Васев, Петър Киров и други, участвали в нападенията.

В момента адвокатите на фамилията подготвяли исковете и събирали снимков материал от медиите, за да ги представят като доказателства в съда.

"Аз ще ги съдя Рашкови до дупка, а не те нас", контрира Атанас Петров, баща на загиналото момче. "Кракът им няма да стъпи повече в селото", зарече се отново той.

На Архангелова задушница около 50 близки на Ангел и Павел, другото момче, което умря по време на протестите, направиха поредно шествие от центъра на селото през лобните им места до гробовете, където запалиха свещи.

„24 часа": Борисов: Костов си е комунист, съветвал е БКП

Иван Костов си е комунист. Така премиерът Бойко Борисов в тв интервю отхвърли възможността за съюз на ГЕРБ със сините, въпреки че заедно членуват в Европейската народна партия.

За доказателство той препрати към публикации на Костов в "Работническо дело" навремето, където давал съвети как БКП да се трансформира в БСП.

"Ако ГЕРБ бе оставила Костов да води битката с БСП, сега отново щяхме да сме с правителство на социалистите", отсече премиерът. Той напомни, че най-яростната критика срещу партията му е дошла именно от ДСБ.

В момента "мачът" бил между ГЕРБ и БСП. А хората гласували за управляващите, защото ги припознали като искрени опоненти на червените.

Аз бих се съюзил с всички партии в тази държава, ако народът им дава глас и ни задължи да го направим, заяви Борисов без да споменава изключения. Резултатите от изборите обаче според него означавали, че народът предпочита ГЕРБ да управляват сами. Той с голяма радост щял да се съюзи например със СДС. "Но как да го направя, след като в София те имат трима съветници от 61. В синя София", попита премиерът.

„Труд": "Левски" почва преговори за нов спонсор

"Левски" започва преговори за нов спонсор, които може да доведат и до прехвърляне на част от собствеността на клуба. Това стана ясно, след като Бойко Борисов обяви, че търси нов спонсор на "сините". Собственикът на клуба Тодор Батков потвърди, че е разговарял с премиера по темата.

Борисов каза пред TВ7, че търси финансова подкрепа за любимия си клуб "Левски". Премиерът коментира ситуацията при "сините" така: "Много ме боли за това, което се случва в "Левски". Затова в момента усилено търся голям спонсор за клуба. А ЦСКА? Какво за тях? Те си бият и са си добре."

„Труд": Всички влакове спират от 8 до 16 часа

Всичките влакове в активната част на деня от 8 до 16 часа ще спрат.

Това решение на синдикатите в БДЖ ще бъде обявено официално в понеделник. В момента текат консултациите за датата, от която ще започне ефективна национална стачка на жп работниците.

Профсъюзите настръхнаха, след като късно в петък от ръководството на БДЖ обявиха план за мащабни реформи - поскъпване на жп билетите с 15%, съкращаване на една трета от влаковете и скоростно освобождаване на 2500 железничари.

Не е необходимо да има предупредителна процедура и консултации. От месец март сме в стачна готовност, обясни пред "Труд" Петър Бунев, шеф на жп синдиката към КНСБ, в който членуват 20 000 служители на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

На 10 март т. г. профсъюзите направиха предупредителна стачка, която спря движението на пътническите влакове за 1 час. Пред угрозата жп услугата да спре тогава бе подписано споразумение за намаление на персонала с 2800 души, но за 4 години. Идеята бе в бройката да влязат доброволно напускащите, пенсиониращите се и изваждането на дейности към външни фирми (аутсорсинг). Бе обещано да няма масови уволнения.

Просто ще продължим старата стачка заради едностранно нарушаване на договореностите помежду ни от страна на държавата, каза още Бунев.

Ще бъде използвано решение от февруари т. г. на арбитража между профсъюзите и работодателя ефективните стачни действия да бъдат от 8 до 16 ч през деня. Именно в този период е най-интензивният жп трафик и протестът със сигурност би блокирал цялата страна.

Единственото нормативно изискване за превръщането на предупредителната стачка в ефективна е ръководството на БДЖ да бъде уведомено 7 дни преди спирането на влаковете. Това означава, че спирането на жп трафика може да започне най-рано от 14 ноември.

От два месеца ни говорят, че съкращения няма да има. Залъгваха ни, докато минат президентските и местните избори, коментира Бунев. Според него предложените обезщетения от 6 работни заплати за служителите, които се съгласят да напуснат по чл. 331 от Кодекса на труда, е изненадало синдикатите. Интересно е откъде ще извадят 10 млн. лв. за обезщетения, след като ни обясняваха, че няма пукната стотинка, добави той.

„Стандарт": Babybook в "Шейново"

Babybook ще бъде новият хит в нета. В него ще се събира информация от "а" до "я" за всички новородени. Пилотният проект тръгва в АГ болница "Шейново" до дни. В електронния регистър докторите ще вписват начаса първия вик на новороденото, теглото му, какво е здравословното му състояние, как е заченато - ин витро или по естествен път, и начина на израждане. Нашият Babybook е единствен по рода си в Източна Европа, каза за "Стандарт" шефът на "Шейново" д-р Иван Костов. Моделът е заимстван от Швейцария и Германия. Революционната система ще праща в здравното министерство актуална и пълна информация за качеството на всяко раждане. Шефът на медицинския екип ще слага електронен подпис под данните и така ще носи персонална отговорност. След "Шейново" поетапно и останалите АГ клиники в страната ще качват данните за всяко бебе в мрежата.

„Стандарт": За ЧНГ :Сменяме Зорбас с Лепа Брена

Сърбия измести Гърция като хитова дестинация за Нова година. Българите масово вече се ориентират към страната на плескавицата и Лепа Брена, където е по-евтино, по-близо и много по уютно. В западната ни съседка за вечеря с новогодишно меню, оркестър цяла нощ и закуска в хотел среден клас се плащат 65 евро. За сравнение у нас няма оферта, която да е под 100 лв. на човек, разказват водещи туроператори.

Малцина нашенци се осмеляват да проверяват какви условия предлагат за Новата година сънародниците на Зорбас Гърка. Не са сигурни, че ако платят сега, офертите им няма да изгорят, твърдят още туроператорите.

„Монитор": Плащаме сметките за ток на вноски

Възможностите за плащане на тока на месечни вноски ще трябва да разпишат в общите си условия енергодружествата. Това става ясно от промените на чл. 98 а на Закона за енергетиката, който урежда какво трябва да съдържат общите условия на ЕРП-тата. Според новия текст занапред в общите условия на енергото ще трябва да се уреждат „редът и сроковете за заплащане на консумираната енергия, както и възможностите за плащане на месечни вноски". Този текст е доста любопитен, тъй като и сега всеки плаща тока си ежемесечно - по данни от фактурата. Записът „месечни вноски" вероятно означава, че сметките може да се формират на друг принцип, а не на база данните на електромера, обясниха експерти.

Наред с това в същите общи условия енергодружествата трябва да разпишат и реда за уведомяване на клиентите си, когато им коригират сметките заради неправилно или неточно измерена енергия.

Отделно от това с промените в енергийния закон се създава специален раздел за защита на крайните клиенти на ток, парно и газ. Според него занапред енергото, а и топлофикациите ще трябва надлежно да дават данни на клиентите си и за реално потребените от тях количества, като срещу това не могат да искат нито лев.

„Монитор": Караме на фарове целогодишно

Колите да се движат целогодишно с включени фарове по всяко време от денонощието. Такава промяна в Закона за движение по пътищата възнамеряват да инициират от ГЕРБ, съобщи пред „Монитор" шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков.

Въпросът е обсъждан многократно на кръгли маси, ще приемем въвеждането на тази мярка за ограничаване на броя на пътнотранспортните произшествия почти сигурно, аз лично напълно я подкрепям, коментира народният избраник. Според него въвеждането на изискването да се кара винаги с включени светлини, а не както сега от 1 ноември до 1 март на следващата година, е наложително и много от европейските държави неслучайно вече са предприели тази стъпка. Сред тях са Германия, Австрия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Естония, Литва, Латвия и скандинавските страни. Глобите за шофьорите, които са забравили да пуснат фаровете си в светлата част на деня там, далеч надхвърлят налаганата у нас санкция в размер на 20 лв. В някои от тези държави нарушителите олекват за това провинение с цели 200 евро.

В страни като Швеция пък проблемът отдавна е решен отдавна, тъй като автомобилите разполагат със система за автоматично включване на светлините заедно със запалването на двигателя. Статистиката сочи, че в държавите, които са въвели мярката, пътните инциденти са намалели с 20%.

„Монитор": Боевски праща писмо от затвора

"Здравейте всички, които мислите за мен. Повярвайте ми, нямам никаква вина. Не се срамувайте", пишело в бележката, изпратена от Гълъбин Боевски след задържането му в бразилския затвор „Пинейрос" в Сао Паулу. Писмото стигнало до майка му Стела Боевска на 28 ноември.

"Гълъбин е върл противник на дрогата, затова е невъзможно да е участвал в канала за наркотици", заяви още майка му пред bTV. По думите й наркотикът е подхвърлен, а синът й е натопен. Той нямал никакви дългове към никого.

До този момента всички твърдят, че нямат връзка със задържания Боевски. Затова не е ясно как бележката е стигнала до майката на бившия ни щангист в гр. Кнежа.

Най-късно в понеделник временно управляващият консулството ни в Бразилия - Мануел ду Насименто, ще посети Боевски в затвора, съобщават от външно министерство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини