Дянков вади ножицата. Вестниците в събота

„Новинар": 2000 служители аут от БДЖ

Близо 2000 служители ще бъдат съкратени от БДЖ, съобщиха от компанията. Това е част реформата, която предвиждат от дружеството за подобряване на финансовото му състояние. Ще бъдат увеличени и цените на билетите средно с 9 процента. За бизнес влаковете увеличението ще е с 15 на сто.
Новите цени за пътническите влакове ще влязат в сила от януари, а за бизнес влаковете още от 1 декември. Дори и след увеличението цените на билетите в БДЖ ще бъдат с около 25 процента по-ниски, отколкото цените на автобусните билети, обясни шефът на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров.

„Стандарт": Дянков вади ножицата

Финансовият министър Симеон Дянков извади голямата ножица. Първа падна агенцията за държавния резерв, която ще бъде закрита. Запасите минават към ресорните ведомства, а от съкратените служители хазната ще спести 90 млн. лева.
Дянков взе на мушка и всички кметове. Те получиха ултиматум да намалят чиновниците си с поне 15% или да забравят за допълнителни пари от държавата.
2500 железничари пък трябва да си тръгнат до няколко месеца. Тези, които напуснат сами, през декември ще получат по 6 работни заплати.
Дянков нахока и колегите си в правителството, които роптаят срещу орязаните бюджети. "Който се оплаква, да си търси друга работа, никой не се е родил министър", тропна по масата вицето.

„Труд": В понеделник решават за пенсиите

В понеделник ще стане ясно дали ще бъдат увеличени пенсиите, обяви социалният министър Тотю Младенов.
В бюджета на неговото министерство (МТСП) са заложени допълнително 7 млн. лв, които ще отидат за по-високи помощи за децата с увреждания.

"Заплатите на социалните работници също сме ги коментирали. Министър Дянков каза, че социалните работници и в Бърза помощ трябва да имат по-високи заплати, но пак казвам, в момента се правят разчетите в МФ. Мисля, че след понеделник, след тристранния съвет ще станат ясни много неща", каза още Младенов.
Увеличаването на всички пенсии ще бъде през 2013 и 2014 година, а през следващата година ще се търсят възможности за повишаване само на най-ниските пенсии.

„24 Часа": Режат с 1/3 заплатите в ДАНС

Заплатите на служителите от ДАНС ще бъдат орязани, научи "24 часа". Информацията потвърди Светла Берова от прес службата на агенцията.
Това е вторият удар срещу спецслужбата, след като правителството предложи обезщетенията при пенсиониране да паднат от 20 на 15 заплати, като при това за база се взема не пълният размер на последното месечно възнаграждение, а само 75% от него.
В същото време 20-те заплати при пенсиониране за МВР и МО не бяха намалени от 20 на 15, както искаше Министерството на финансите.

„Дума": Отзовани посланици съдят МВнР

Дела срещу Външно министерство са завели четирима български посланици, които са върнати в София заради досиета. Дипломатите си търсят правата и твърдят, че отзоваването им е противозаконно. Това са посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Велчев, посланикът в Гърция Андрей Караславов, посланикът в Белград Георги Димитров и посланикът в Холандия Златин Тръпков. За делата потвърдиха и от МВнР.
Дипломатът Велчев обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър Николай Младенов за прекратяване на служебното му правоотношение заради "придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст". В жалбата се твърди, че актът е незаконосъобразен, защото не отговаря на изискванията за неговата форма, както и че органът по назначаването няма права да прекратява правомощията на посланик.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини