Мислим час повече как да гласуваме. Вестниците в неделя

„Стандарт": Въртележка за балотажа

Въртележки в секционните избирателни комисии се развихриха в последните часове преди балотажа. Рокадите се наложиха, тъй като много от членовете на СИК се разбягаха. Стотици от тях заявиха, че се отказват от службата заради хаоса на първия тур. Това наложи партиите да търсят спешно нови хора за СИК-овете.
Като цяло в София ще бъдат сменени около 30% от членовете на комисии. За Пловдив процентът е 15. "Много хора са подали заявления за отказ от участието си в комисии за балотажа", обясни шефът на ОИК под тепетата Илиян Иванов. Основният мотив за напускане бил създалият се хаос при предаването на бюлетините и протоколите след първия вот. Затова в Пловдив ще бъдат подменени около 600 членове на комисии.
Поне 10% са отказите във Варна. Само вчера в деня за размисъл са подадени двайсетина жалби с искане да се увеличат парите за балотажа.


„24 Часа": Застъпник бит, кандидат за кмет плашен с убийство

Шестима маскирани мъже са пребили застъпник на Пенка Пенкова, която е кандидат за трети мандат за кмет на Лом. Обезобразеният с бухалки Петър Петров е водач на листата на партия ДРОМ, която заяви подкрепа за Пенкова.
Пострадалият заявил пред полицията, че към 19 ч му се обадил застъпник на друг кандидат - Антон Христов, за среща пред гарата. Когато Петров спрял на мястото, от паркирани наблизо 3 автомобила излезли маскирани мъже. Пребили го с бухалки и потрошили стъклата на автомобила му.
"Познаваме се много добре с Тони независимо от факта, че сме се обявили за различни партии. И двамата сме работили на дигата на река Дунав и не съм очаквал такава клопка", сподели битият. Самият Христов не бе открит за коментар.

Труд": Полицай пострада след мача между "Левски" и ЦСКА

34 души са арестувани след футболната среща между отборите на ЦСКА и „Левски" в София, съобщи зам. - директорът на СДВР Христо Терзийски.
Задържаните ще бъдат съдени за футболно хулиганство. Полицията е съставила и 33 акта на лица без документи за самоличност, още двама ще бъдат съдени по Указа за борба с дребното хулиганство.
Фенове на синия отбор опитали да осуетят извършване на полицейска проверка и нападнали служителите на реда с дръжки от знамена и хвърляли бомбички и други предмети. Полицай е пострадал по време на озаптяването на разярената агитка. Той е с разкъсно-контузна рана в областта на лицето. Оказана му е помощ в „Пирогов" и е освободен за домашно лечение.

„Труд": Мислим час повече как да гласуваме

Тази неделя в 4 ч сутринта ще върнем стрелките на часовника с един час назад, или ще стане 3 часа.
Така и избирателите ще имат цял час повече, за да обмислят за кого да гласуват на балотажите за президент и кметове.
С преместването на часовника ще преминем към зимното часово време, или както синоптиците го наричат - постоянното астрономическо. То ще продължи до последната неделя на март, когато пък ще преместим часовниците с един час напред.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини