Кометата Еленин изхвърля силна отрова

Траекторията на кометата Еленин. Датата на "срещата" и със Земята е 16 октомври тази година. При това разстоянието между нашата планета и отровната космическа странница ще бъде не по-малко от 35 милиона километра. Image credit: NASA/JPL-Caltech

Американски астрономи са открили в спектъра на кометата Еленин (C/2010 X1 Elenin) следи от силнодействаща отрова – синилна киселина (циановодород), съобщи РИА Новости.

Михал Драхус от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и неговите колеги на 30 юли са наблюдавали кометата "Еленин" с 15-метровия субмилиметров телескоп "Джеймс Кларк Максуел" (JCMT), разположен на планината Мауна Кеа на Хавайските острови.

По време на наблюдението кометата се е намирала на разстояние 1,07 астрономически единици от Слънцето. Според изчисленията на учените кометата Еленин изхвърля около 1,5 по 10 на 25-а степен молекули синилна киселина в секунда или 673 грама в секунда.

Синилната киселина или циановодородът е безцветна течност с мирис на бадем, която лесно преминава в газообразно състояние. На Земята HCN е известен преди всичко като отровен газ, предизвикващ кислороден глад. В астрономията се смята за едно от най-лесно наблюдаемите съединения, които влизат в състава на кометното вещество.

Еленин е първата комета, открита от руски учен през последните 20 години. Тя е с обозначение C/2010 X1. Открита е през декември 2010 г. от астронома Леонид Еленин от  Института за приложна математика "Келдиш"

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини