Заразата с Е.коли - вероятно заради бобени кълнове

Кълновете, отглеждани в Северна Германия, често се употребяват като съставка на салати.Бобени кълнове, отглеждани в Северна Германия, са вероятният източник на смъртоносната бактерия Ешерихия коли, от която починаха 22 души и стотици се разболяха в Европа, съобщиха германските здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Говорител на министерството на земеделието в провинция Долна Саксония съобщи за агенцията, че е издадено предупреждение към хората да не ядат кълновете, които често се употребяват като съставка на салати.

Резултатите от официалните тестове все още не са доказали със сигурност, че източникът на бактерията са отглежданите в Долна Саксония бобени кълнове, но всички признаци сочат към това, отбеляза говорителят.

Той добави, че много ресторанти, където хора са се хранили преди да се разболеят, неотдавна са получили доставки от тях.

Засега обаче вероятно все още няма да се отмени предупреждението да не се ядат домати, краставици, салати и марули.

Компетентните органи в Германия срещат трудности при осигуряването на лечение за болните, призна федералният здравен министър Даниел Бар. Той не изключва източникът на инфекцията все още да е активен. Новият щам е резистентен към антибиотици.

По данни на седмичника "Фокус" събитията в Северна Германия не са нещо ново. През 1892 г. Хамбург вече е бил атакуван от агресивен микроб, предизвикващ обезводняване на организма и симптоми, наподобяващи на сегашния синдром. Тогава са се заразили 17 хил. души и 8605 са починали.

Равносметката от епидемията достигна 22 починали, от които 21 в Германия, сочат днешните данни на Европейския център за превенция и контрол на болестите в Стокхолм.

В страните от ЕС са регистрирани общо 1605 заразени със смъртоносния щам, а 658 души са с хемолитично-уремичен синдром (ХУС).

Огромното мнозинство от случаите са в Германия, която е огнище на заразата с 1536 случая на ЕХЕК и 627 на ХУС.

Вести.БГ

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини